Tags

RTL Nieuws, 29-4-22

De NAVO heeft westerse landen nogmaals gewaarschuwd dat de oorlog in Oekraïne weleens erg lang kan gaan duren. Verder in dit liveblog onder meer: het VK stuurt 8000 militairen naar Oost-Europa, de grootste toezegging van het Britse leger sinds de Koude Oorlog. En Rusland heeft verschillende raketten op onder meer Kiev afgevuurd, op het moment dat VN-chef Guterres daar was.

Hoofdpunten:

Verenigd Koninkrijk stuurt 8000 troepen naar Oost-Europa: Verenigd Koninkrijk stuurt 8000 troepen naar Oost-Europa

Het Verenigd Koninkrijk stuurt in de komende maanden 8000 troepen naar Oost-Europa om deel te nemen aan militaire oefeningen. Volgens Britse media gaat het om een van de grootste toezeggingen van het Britse leger sinds de Koude Oorlog.

De oefeningen vinden deze zomer plaats in een gebied dat strekt van Noord-Macedonië tot Finland. De Britten gaan samen trainen met tienduizenden troepen van de NAVO en de Joint Expeditionary Force (JET), waar ook Finland en Zweden bij zijn aangesloten.

Het Britse ministerie van Defensie zegt dat de actie al langere tijd werd voorbereid, maar in reactie op de Russische inval in Oekraïne in omvang is uitgebreid. Tussen april en juni bereikt het aantal Britse soldaten in Europa de piek van 8000 troepen.

Zelenski: aanval op Kiev tijdens VN-bezoek laat ware aard Rusland zien:

De raketaanvallen die Kiev donderdag troffen, vonden volgens Volodimir Zelenski plaats op het moment dat de Oekraïense president de gesprekken met VN-chef António Guterres afrondde. In zijn gebruikelijke videoboodschap zegt Zelenski dat deze actie ‘de ware aard’ van Rusland laat zien en vraagt om een ‘passende, krachtige reactie’.

De Oekraïense hoofdstad kwam voor het eerst sinds half april onder Russisch vuur te liggen. Bij de aanval op onder meer een wooncomplex zouden meerdere slachtoffers zijn gevallen. Volgens de Oekraïense president “wil het Kremlin de Verenigde Naties – en alles wat deze organisatie vertegenwoordigt – vernederen”.

Guterres zei ‘geschokt’ te zijn door de raketaanvallen. “Niet zozeer omdat ik hier nu ben, maar omdat Kiev een heilige stad is voor Oekraïners en Russen.”

Rusland opent vuur op onder meer Kiev tijdens bezoek VN-chef:

Rusland claimt dat het vandaag zware luchtaanvallen op Oekraïne heeft uitgevoerd. De luchtmacht zou 76 militaire objecten hebben gebombardeerd. Daarnaast werden nog eens 38 militaire objecten bestookt met raketten. Daaronder waren zes munitiedepots, aldus het Russische ministerie van Defensie.

De berichten konden niet onafhankelijk worden geverifieerd. Rusland gaf ook niet aan waar het toesloeg, maar volgens de burgemeester van Kiev werd de Oekraïense hoofdstad donderdag getroffen door een Russische aanval. Opvallend is dat VN-secretaris-generaal Guterres op dit moment in Kiev verblijft, voor gesprekken met president Zelenski.

Oekraïne meldde ook Russische beschietingen van de zuidelijke steden Odessa en Mikolajiv, waar tientallen woningen, auto’s en bedrijven beschadigd raakten. Over schade in Odessa is nog niets bekend.

Zelenski spreekt over wederopbouw van zijn land na de oorlog:

 De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in zijn gebruikelijke videoboodschap de blik op de toekomst gericht. In de nacht van woensdag op donderdag maakte hij bekend welke plannen zijn regering heeft voor wanneer de oorlog is afgelopen. Er moet onder meer huisvesting komen voor alle politieagenten, militairen en andere rijksambtenaren.

Zelenski vraagt lagere overheden alvast een inventarisatie te maken van beschadigde gebouwen en infrastructuur, zodat de wederopbouw snel kan beginnen. “Niet alleen willen we alles herstellen wat door de bezetters is verwoest, we willen ook oude problemen aanpakken”, stelt de Oekraïense president.

In zijn toespraak prijst de president ook het verzet van Oekraïners in het zuiden van het land. Hij doelt op de inwoners van het bezette Cherson die met Oekraïense vlaggen de straat op zijn gegaan. “Des te sterker onze weerstand nu is, des te sneller het normale leven weer terugkeert”, aldus Zelenski.

Poetin waarschuwt landen zich buiten Oekraïne-conflict te houden:

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat landen die proberen tussenbeide te komen in het conflict met Oekraïne, geconfronteerd zullen worden met een snelle reactie van Moskou. Poetin sprak tegen parlementsleden in Sint-Petersburg. Hij zei dat alle beslissingen over hoe Moskou in zo’n situatie zal reageren al zijn genomen.

Poetin zei verder dat hij niet nader omschreven ‘tegenaanvallen’ zou ontketenen tegen iedereen die ‘bedreigingen van strategische aard creëert die onaanvaardbaar zijn voor Rusland’, meldt The New York Times. Ook beweerde de president dat het Westen Rusland in verschillende stukken wil opdelen en beschuldigde het ervan Oekraïne in conflict te hebben gebracht met Rusland.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/navo-deze-oorlog-kan-nog-jaren-gaan-duren/ar-AAWIqXF

Advertisement