‘Burgerdienst in ruil voor baan’

  • Tobias den Hartog, Jan Hoedeman, Nieuwsblad van het Noorden, 6-10-17
  • Groningen

Een Haagse scholier serveert een pannenkoek in een verzorgingstehuis tijdens Nationale Pannenkoekdag.

 Een Haagse scholier serveert een pannenkoek in een verzorgingstehuis tijdens Nationale Pannenkoekdag. FOTO ANP/ROOS KOOLE

Jongeren die zich eerst vrijwillig hebben ingezet voor de samenleving, krijgen straks de voorkeur als zij solliciteren op een baan bij de overheid.

Het nieuwe kabinet gaat een vorm van maatschappelijke dienst invoeren, maar wil die niet verplichten. Daarover hebben de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord gesloten, melden bronnen.

Tijdens de verkiezingscampagne maakte vooral het CDA zich hard voor herinvoering van een dienstplicht voor jongeren bij defensie, politie of in de zorg. Andere partijen wilden uiteindelijk niet zo’n verplicht karakter.

Certificaat

Jongeren die vrijwillig een ‘maatschappelijke diensttijd’ doorlopen, krijgen een certificaat dat voorrang biedt bij sollicitaties bij de overheid. Met het bedrijfsleven wordt onderhandeld om zo’n ‘diploma’ ook daar een plusje te laten zijn op het cv van een sollicitant.

Jongeren krijgen straks de kans om in de zorg, met vluchtelingen of in wijkcentra vrijwilligerswerk te doen. Zij ontvangen hiervoor geen vergoeding. Het werk mag niet ten koste gaan van betaalde krachten.

Het CDA en de ChristenUnie wilden het liefst dat het verplicht zou zijn voor jongeren om een tijd maatschappelijke dienst te doen. In een steeds individualistischer samenleving, zou dat gemeenschapszin bevorderen. Maar VVD en D66 moeten niets hebben van dienstplicht. Om die reden liet het CDA een plan voor een volwaardige militaire dienstplicht al vroeg in de onderhandelingen vallen.

De formerende partijen hebben nu een formule gevonden die meer appelleert aan de maatschappelijke stages, waar ook D66 voor is. De VVD is minder voor dit soort plannen, maar kan er mee leven. Over een naam voor het vrijwilligerswerk is aan de formatietafel lang nagedacht, het is uiteindelijk ‘maatschappelijke diensttijd’ geworden.

De maatschappelijke dienstverlening biedt volgens CDA en ChristenUnie jongeren de mogelijkheid aan hun cv te bouwen. ,,Het is de bedoeling dat zij op plekken komen waar ze normaal niet komen’’, aldus een ingewijde.

http://www.dvhn.nl/groningen/%25E2%2580%2598Burgerdienst%25E2%2580%2599-in-ruil-voor-baan-22554746.html?utm_medium=email&utm_source=Active%20Campaign&utm_campaign=Nieuwsbrief&emaillijst=DVHN%20-%20Nieuwsbrief%20