Tags

, ,

Stelling: Een privaat persoon dient die geopolitieke macht niet in handen te hebben want anders zijn we weer teruggekeerd in de middeleeuwen waar zelfbenoemde koningen, keizers maarschalken hun private plannen konden uitstippelen zonder een parlementaire controle. en daarom bestaat er een volkerenrecht om dergelijke imperialistische handelingen te blokkeren. Waarmee maar gezegd wil zijn  dat dat dit staatsaangelegenheden zijn die nooit en te nimmer op individuele basis mogen worden ingezet. Daarom is de les voor ons allen als mensheid dat allerwege het besef moet bestaan deze vorm van kapitalistisch-commerciële handelingen tegen zijn eigen grenzen is aangelopen en per direct gestopt dient te worden. Dit zijn publieke overheidstaken en dienen als zodanig ook behandeld te worden. Laat ni in ‘eerste instantie’ door Musks eigen nationale gezag, de Amerikaanse regering aan Musk duidelijk worden gemaakt dat dit ‘simpelweg een onbestaanbaar pad’ is geweest en dat hij zijn toekomstige handelingen met een publiek karakter aan de zittende regering (en overheid) moet overlaten #kwestie voor de Veiligheidsraad VN met het risico dat China en Rusland zullen blokkeren bij veto #weer een fundamentele kwestie die nieuw is binnen ons internationale recht en daarom ten spoedigste opgelost moet worden.

‘Elon Musk schakelde satelliet uit om Oekraïense drone-aanval te dwarsbomen’ @nrc

Liam van de Ven, nrc.nl, 8 september 2023

Elon Musk heeft een Oekraïense sluipaanval op de Russische vloot bij het schiereiland de Krim doen stuklopen. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN donderdag op basis van een nieuwe biografie over de miljardair. Musk heeft een satellietnetwerk, Starlink genaamd, dat overal ter wereld, en dus ook boven de Krim, een internetverbinding kan verzorgen. Toen de Oekraïners met waterdrones zich richting de Russische schepen bewogen, viel plots de verbinding weg. Zonder schade te hebben aangericht, spoelden ze uiteindelijk aan.

Dit alles valt volgens CNN te lezen in het nog niet gepubliceerde boek Elon Musk, van biograaf Walter Isaacson. De zender heeft de biografie in handen.

Musk zou bezorgd zijn geweest dat de Oekraïense aanval een soort „mini-Pearl Harbor” zou worden – de verrassingsaanval waarmee Japan in de Tweede Wereldoorlog de Verenigde Staten uitlokte tot een totale oorlog.

In februari 2022, vlak voor de Russische invasie van Oekraïne, legde Rusland delen van de Oekraïense internet- en telefoonnetwerken plat. Musk gaf Oekraïne toegang tot Starlink. Sindsdien zijn de satellieten een integraal onderdeel van de militaire infrastructuur van de Oekraïners. Maar, zo schrijft Isaacson volgens CNN, toen Oekraïne Starlink offensief begon te gebruiken, kreeg Musk twijfels. „Hoezo ben ik betrokken bij deze oorlog?’, vroeg hij aan de biograaf. „Starlink was niet bedoeld voor oorlog. Het bestaat zodat mensen kunnen Netflixen en online naar school kunnen. Het was bedoeld voor vreedzame doeleinden, niet drone-aanvallen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Elon Musk schakelde satelliet uit om Oekraïense drone-aanval te dwarsbomen’

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/07/elon-musk-schakelde-satelliet-uit-om-oekraiense-drone-aanval-te-dwarsbomen-a4173789

~

Elon Musk schakelde satelliet uit omdat hij “mini-Pearl Harbor” vreesde @© reuters @standaard.be

(Redactie standaard.be, 8-9-23)

Elon Musk heeft vorig jaar zijn Starlink-satellieten boven de Krim uit laten schakelen om een Oekraïense aanval te voorkomen. Dat meldt CNN donderdag, op basis van een nieuwe biografie over de techmiljardair.

Toen de Oekraïners met onderwaterdrones de Russische vloot naderden, viel plots de verbinding weg. Musk had zijn personeel in het geniep bevolen het netwerk uit te zetten, omdat hij bang was dat de droneaanval een ‘mini-Pearl Harbor’ zou worden – de verrassingsaanval waarmee Japan in de Tweede Wereldoorlog de Verenigde Staten uitlokte tot een totale oorlog.

In februari 2022, vlak voor de Russische invasie van Oekraïne, legde Rusland delen van het Oekraïense internet- en telefoonnetwerk plat. Musk gaf Oekraïne toegang tot Starlink, dat 4.500 satellieten in een baan om de aarde heeft. Dat netwerk is vaak het enige betrouwbare communicatiemiddel aan het front, en is dus essentieel voor de Oekraïners.

Maar toen Oekraïne Starlink offensief begon te gebruiken, kreeg Musk koudwatervrees. ‘Starlink was niet bedoeld voor oorlog’, zei hij tegen zijn biograaf, Walter Isaacson. ‘Het bestaat zodat mensen kunnen Netflixen en online naar school kunnen. Het was bedoeld voor vreedzame doeleinden, niet voor drone-aanvallen.’

Lees ook:  Oekraïens leger overgeleverd aan de grillen van Elon Musk

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230908_91845665