Tags

(…)

Afgelopen zaterdag, op het congres van de Partij voor de Dieren in Amsterdam, applaudisseerden de aanwezigen voor VVD-minister Christianne van der Wal (stikstof en natuur). Het kan verkeren. In haar toespraak prees Ouwehand de standvastigheid van de minister, ‘na 25 jaar van pappen en nathouden’. “Van der Wal verdient complimenten.”

De Partij voor de Dieren vindt het stikstofplan van het kabinet te mager, maar strengere regels zitten er niet in. Integendeel. In de Kamer is de dynamiek het afgelopen jaar veranderd, landbouwdebatten worden nu gedomineerd door de vele oppositiepartijen op rechts: PVV, SGP, JA21, FvD, Groep-Van Haga en BBB. Het kabinet staat onder grote druk om de regels te versoepelen.

*Populistisch-rechts netjes op een rij gezet zodat ze weten dat de wereld sinds afgelopen donderdag veranderd is. Zij gaan komend voorjaar moeilijke verkiezingen tegemoet vanwege hun dogmatisch gekakel.

Ouwehand zegt dat ze geen medelijden heeft met VVD en CDA, die volgens haar een voedingsbodem hebben gecreëerd voor deze rechtse oppositie. “Als je jarenlang de feiten ontkent en de schade aan de biodiversiteit bagatelliseert door te stellen dat een brandnetel ook natuur is, dan moet je niet verbaasd zijn dat anderen die rol overnemen. VVD en CDA moeten aan de bak, de boeren overtuigen dat deze ingreep echt noodzakelijk is. En wij zullen dat debat blijven aanjagen.”

Vriend en vijand over stikstofminister Van der Wal: ‘Ze is consequent, relativerend, en blijft optimistisch’

Weinig ministers staan zo onder druk als Christianne van der Wal. Haar standvastigheid wekt bewondering.

https://www.trouw.nl/politiek/vvd-minister-van-der-wal-oogst-applaus-bij-partij-voor-de-dieren~bd557c10/

Advertisement