Tags

Ineens weten Europese politici elkaar wél te vinden (Clara van de Wiel, 6 april 2020, nrc.nl, 7-4-20)

Europese steunmaatregelen De impact van de pandemie is zo groot dat Europese politici, na dagen van verwijten, hun standpunten toch langzaam loslaten.

‘Aan plannen om de economische crisis mee te lijf te gaan, heeft Europa geen tekort. Het regende de afgelopen dagen voorstellen voor nieuwe Europese fondsen en instrumenten die de economische impact van de coronacrisis moeten verlichten. Een op het oog vrij technische discussie, over onder andere precieze voorwaarden en garanties, verliep onstuimig en soms zelfs buitengewoon emotioneel. Vooral de ergernis en woede richting Nederland vielen op.’

Het is onzin om over precieze voorwaarden en garanties te praten want daar komt men toch niet uit. Een per lidstaat op te zetten ‘virus-basisinkomen-tot-einde virusplaag’, monetair gefinancierd, is afdoende. En verder geen geleuter omdat niets volgens de bestaande economische en budgettaire regels geregeld kan worden in deze compleet nieuwe situatie waarin geen enkele ervaring bestaat om daarop terug te vallen. Dus als er binnen één dag niets creatiefs geregeld kan worden, is de EU geen knip voor de neus waard. Want de ‘wederopbouw die volgt’ dient op volledig nieuwe basis te worden opgezet/gebeuren alsof de hele industrie plat lag door bombardementen, maar nu plat door een uiterst gevaarlijk en onzichtbare vijand.

De hele industriële infrastructuur moet klimaatproof uitgewerkt en opgebouwd worden. En de sociale contacten met blijven vooralsnog een jaar op 1,5m vastgesteld opdat er geen nieuwe virusaanvallen verschijnen of opduiken. De covid19 is immers slimmer gebleken dan de mens zelf en dat is een wereldprestatie van formaat. Dat verdient ‘respect en bewondering’ omdat dat niet voor mogelijk werd gehouden. En dus ligt de economie een jaar lang plat zonder platgetreden handelsverkeer vanwege de geglobaliseerde wereld. Die heeft geen bestaansrecht meer vanwege de dodelijke bio-industrie en massale veetransporten wereldwijd. Hoe konden we dat verzinnen???

‘Minstens zo opvallend is hoezeer de crisis op Europees niveau heeft geleid tot een grensoverschrijdend debat.’

Ook daarmee hebben de politici voortaan rekening mee te houden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/06/ineens-weten-ze-elkaar-wel-te-vinden-a3996062#/handelsblad/2020/04/07/#106

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/05/spaanse-premier-sanchez-coronacrisis-zet-toekomst-europa-op-het-spel-a3995918#/handelsblad/2020/04/07/#118