Tags

Stelling: Waar geen wetgeving bestaat of te vaag is, maakt het bedrijfsleven er misbruik van om eigen winst- en omzet te vergroten, terwijl het ethisch besef in die hoek afwezig is. Daarom is het programma Radar een ideaal onderwerp voor lessen burgerschapskunde in het onderwijs.

Een kwarteeuw misstanden aan de kaak stellen (Nienke Schipper, Cultuur & Media/Katern de Verdieping/Trouw, 13-1-20)

(…)

Op de vraag of ze nog altijd een grootverdiener is van publiek geld reageert ze laconiek. “Dat is vanaf januari 2020 niet meer.” Na de rel vorig jaar om de hoge salarissen bij de publieke omroepen zijn die allemaal teruggebracht tot onder de balkenendenorm, die in 2019 187.000 euro per jaar was. Goede presentatoren als Eva Jinek verhuisden daarom naar een commerciële zender, maar dat voorbeeld zal Hertsenberg niet volgen, want dat zou ten koste gaan van de onafhankelijkheid van het programma. “Radar kan niet bij de commerciëlen omdat je de grote adverteerders aanvalt. En adverteerders betalen die zenders. Een conflict zul je dan niet winnen. Bij AvroTros zijn we echt onafhankelijk, en de omroep heeft ons altijd onvoorwaardelijk gesteund. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor.”

Dit is dus ook het bewijs dat het opdrachtgever de regie ook zo strak in de hand houdt, dat er van onafhankelijk onderzoek geen sprake kan zijn. Daarin is dus de commercie doorgeschoten en kan de politiek daar nooit vat op krijgen, want de commerciële, en dus rechtse partijen in de Tweede Kamer, zijn daar altijd blind voor geweest.

(…)

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/840/pages/32