Tags

Is vrijheid van onderwijs uit? (Alexandra van Ditmars, Religie & Filosofie, Katern de Verdieping/Trouw, 26-7-19)

BIJZONDERE SCHOLEN Onder meer door de opkomst van islamitische scholen staat de vrijheid van onderwijs ter discussie. Tijd om de bakens te verzetten?

‘Van Brederode: “De bezorgdheid dat kinderen in een religieus coconnetje terechtkomen, snap ik heel goed. Maar daarvoor hoeven we de wet niet aan te passen. De ramen en deuren moeten simpelweg dusdanig open zijn, dat verantwoording kan worden afgelegdook aan de inspectie. Een school moet natuurlijk niet religieus zijn om goede moslims of SGP’ertjes af te leveren, maar moet duidelijk maken vanuit welk mens- en wereldbeeld onderwijs wordt gegeven en waarom. Daarom is het belangrijk dat er ook filosofen en theologen in de inspectie zitten, zodat er de expertise is om een levensbeschouwelijk gesprek te voeren met een school. Daarnaast kunnen regels opgesteld worden voor bijzondere scholen. Bijvoorbeeld de verplichting om kinderen op een positieve manier in contact te brengen met andere religies.”

Perfecte samenvatting wat er verbeterd moet worden aan de praktijk van art. 23 Gw om de inspectie haar werk goed te laten uitvoeren zonder manipulaties van schoolbestuur.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/697/articles/941505/27/1