Tags

Eindelijk kan Pieter Omtzigt debatteren over cijfers en procedures (Janne Chaudron, Vandaag/Trouw, 23 mei 2024)

Pieter Omtzigt verdedigt het coalitieakkoord met zijn kennis over cijfers en procedures. Maar als het gaat over de samenwerking met de PVV komt hij minder goed uit zijn woorden.

Coalitieakkoord

Puntenwolken’, en ‘voetnoot nummer acht uit de doorrekening van het Centraal Planbureau’. Op Ruttiaanse wijze pareert NSC-leider Pieter Omtzigt met zijn inhoudelijke kennis de kritiek die hij krijgt vanuit de Tweede Kamer op het coalitieakkoord.

Sinds de presentatie van dat akkoord vorige week is het ongemak bij NSC soms voelbaar. Eerst was er het gedoe rond beoogd premier Ronald Plasterk waar vooral Omtzigt moeite mee had. Vanwege een verstoorde samenwerking én vanwege de patentfraude waar Plasterk van verdacht wordt. Uiteindelijk trok Plasterk zich terug.

Ook op inhoudelijk vlak moest Omtzigt de afgelopen dagen balanceren. Hoe verdedig je een migratieparagraaf waar veel rechtsstatelijke kanttekeningen bij te plaatsen zijn? En hoe leg je een btw-verhoging op boeken en kranten uit terwijl NSC de democratische instituties juist wil beschermen en versterken? “Niet met veel plezier”, reageert Omtzigt lachend als D66-fractievoorzitter Rob Jetten hem daarover ondervraagt tijdens het debat over het coalitieakkoord.

Als het over cijfers gaat, blinkt hij uit

De soms weifelende Omtzigt, de Omtzigt die tijdens een eerder debat hakkelend verdedigde waarom hij in een eerdere fase van de formatie van de onderhandelingstafel wegliep; van die Omtzigt is tijdens het debat over het coalitieakkoord nauwelijks iets merkbaar.

Het gaat eindelijk om de voor Omtzigt zo geliefde inhoud. Het debat over de premierskandidaat is vakkundig vooruitgeschoven. Dus mag Omtzigt de oppositie vertellen waarom de armoede in Nederland niet afneemt als NSC straks in de regering plaatsneemt.

Het zit anders, zegt Omtzigt. De nieuwe coalitie moet, in tegenstelling tot het vorige kabinet ‘dat 25 miljard euro extra beschikbaar had’, zes tot zeven miljard bezuinigen. Er is NSC alles aan gelegen om de armoede niet te laten stijgen, belooft Omtzigt. “En in voetnoot nummer acht van de doorrekeningen van het Centraal Planbureau staat dat voor groepen in de knel nog geen berekeningen zijn gemaakt. Daar zijn speciale maatregelen voor nodig.”

Het is Omtzigt ten voeten uit: als het over cijfers gaat, blinkt hij uit, en stuurt hij de oppositie het bos in. Dat geldt ook voor het uitleggen van procedures. Dus als de oppositie Omtzigt kritisch bevraagt op de migratieparagraaf, houdt hij zich staande. Is zo’n asielbeslisstop (in de woorden van de oppositie: het uitroepen van een asielcrisis) wel mogelijk binnen de juridische kaders, vraagt CDA-fractieleider Henri Bontenbal zich af. Zou je dat niet eerst moeten toetsen?

Samenwerking met de PVV

Niet nodig, denkt de NSC-partijleider, want de wetgeving in Nederland wordt al op tal van punten getoetst: door de Tweede Kamer, de Raad van State, en straks komt er op verzoek van Omtzigt een speciale commissie die wetten langs de meetlat van de Grondwet legt.

Zo slaat Omtzigt zich vrij soeverein door het debat, maar op één punt heeft hij het moeilijk. Dat is als hem wordt gevraagd waarom uitgerekend zijn partij samenwerkt met de radicaal-rechtse PVV. Hoe kan het, wil de linkse oppositie weten, dat Omtzigt de vrije pers niet verdedigt als die door verschillende coalitie-partijleiders op X wordt aangevallen? “Er liggen afspraken over de rechtsstaat, over het beschermen van de islam en het christendom”, reageert Omtzigt.

Een procesantwoord, reageert Volt-leider Laurens Dassen. “Pieter Omtzigt normaliseert daarmee niet alleen een samenwerking met radicaal-rechts”, vult Esther Ouwehand (PvdD) aan, “maar praat het ook goed.” Het is voor het eerst dat Omtzigt uit zijn comfortzone wordt getrokken, het raakt aan zijn achilleshiel.

*Dit is een juiste opmerking en waarneming van deze krant! Daar zal Omtzigt lering uit moeten gaan trekken. Hij zal zich moeten aanleren om veel scherper op Wilders te gaan (én blijven!) reageren omdat laatstgenoemde steeds weer de neiging vertoont terug te vallen op verkeerde opmerkingen uit het verleden, die stom genoeg (nog) niet zijn ingetrokken door een overduidelijk en flamboyant discriminerende Geert Wilders in zijn ‘verleden’. Dat zal hem blijven achtervolgen, omdat hij die oude mantra’s te stevig in zijn hoofd heeft zitten; de facto gebeiteld.  En omgekeerd zal Pieter Omtzigt alleen maar aan respect winnen als hij zich daarop concentreert en dat verkeerde jargon weet te ontmantelen.

https://www.trouw.nl/politiek/eindelijk-kan-pieter-omtzigt-debatteren-over-cijfers-en-procedures~b0522d71/