Tags

Stelling: Sinds zijn spreekbeurt-Boedapest mag ‘niets meer door de vingers’ worden gezien door de onderhandelaars, zonder consequenties blijven, omdat hij daar alle normen van rechtsstatelijkheid en dus fatsoenlijke politiek voor schut zette.

NVJ: zorgen dat sommige politici persvrijheid niet serieus nemen @ANP

Artikel door ANP Producties, 3-5-24

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ noemt het een “zeer zorgwekkende trend dat sommige politici in Den Haag de persvrijheid niet hoog in het vaandel hebben staan”. Dat zegt NVJ-woordvoerder Paul Teixeira in reactie op de jaarlijkse persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières (RSF).

De internationale journalistenorganisatie noemt expliciet de PVV van Geert Wilders die “de publieke omroep wil afschaffen en de vrije media aanvalt”. Nederland steeg twee plekken op de index. Maar RSF benadrukt dat “de nieuwe positie van Nederland geen echte verbetering van de persvrijheid weerspiegelt”.

De NVJ sluit zich hierbij aan. “We hebben meerdere malen geprobeerd de dialoog aan te gaan”, stelt Teixeira. “Maar deze politici die de pers aanvallen, slaan elke poging tot een open, transparante dialoog af.”

Ook merkt de journalistenvakbond op dat het aantal meldingen bij PersVeilig, dat agressie tegen journalisten inventariseert, blijft toenemen. “Er zijn twee specifieke groepen die hard worden getroffen”, legt de NVJ-voorman uit. “Zogenoemde 112-fotografen, die vooraan staan bij incidenten en vaak de volle laag krijgen van publiek of hulpdiensten. En vrouwelijke journalisten. Deze worden veel vaker aangesproken op hun uiterlijk of hun gedrag dan mannen, zeker op sociale media.”

Hij voegt daar wel aan toe dat het aantal stijgingen ook te maken kan hebben met het feit dat veel vrouwelijke journalisten zich tegenwoordig bewuster zijn van de agressie. “In het verleden werd nog vaak gedacht: ach, die fysieke of verbale intimidatie hoort erbij. Dat is normaal. Het is vooruitgang dat de meerderheid van de mensen tegenwoordig snapt dat dat niet normaal is en ook niet normaal moet worden.”

*Sinds zijn spreekbeurt-Boedapest mag niets meer door de vinger worden gezien, aangezien hij bewust bezig was om de onderhandelaars uit te dagen én dus voor schut te zetten.

.

https://www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuws/nvj-zorgen-dat-sommige-politici-persvrijheid-niet-serieus-nemen/ar-AA1o4qRs