Tags

,

Von der Leyen als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie (ANP, 29-4-24)

MAASTRICHT (ANP) – De centrumrechtse EVP sluit niet uit dat zij na de verkiezingen gaat samenwerken met partijen op de rechterflank van het Europees Parlement. Dat hangt af van wie er straks deel uitmaken van de uiterst rechtse fracties, zegt EVP-lijsttrekker Ursula von der Leyen.

Om na de Europese verkiezingen in juni opnieuw voorzitter te worden van de Europese Commissie heeft Von der Leyen mogelijk niet meer genoeg aan de vertrouwde steun van de drie middenpartijen. Haar eigen christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten en liberalen moeten volgens opiniepeilers misschien op zoek naar steun op de linker- of rechterflank. GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen, vroeg haar in hun eerste Europese lijsttrekkersdebat daarom om een duidelijke keuze.

Von der Leyen sluit de radicaal-rechtse fractie waartoe onder meer de PVV behoort uit, onderstreepte ze. Maar de deur naar samenwerking met de conservatief-rechtse ECR, met de SGP en voorheen onder meer Forum voor Democratie, blijft op een kier. “Dat hangt erg af van de samenstelling van het parlement en wie in welke groep zit.”

Politieke arrangementen

De ECR-fractie telt nu onder meer het Spaanse Vox, dat heimwee heeft naar dictator Franco, en de Franse Poetin-bewonderaar Éric Zemmour, bracht Eickhout nog in. Niet Von der Leyens normen en waarden, maar politieke arrangementen geven dus voor haar de doorslag, hoonde sociaaldemocratisch lijsttrekker Nicolas Schmit.

Na afloop van het debat buiten het podium zegt Eickhout dat hij van Von der Leyens antwoord is geschrokken. “In die ECR zitten ook mensen als Meloni, die nu in Italië de persvrijheid aan het begraven is. Als Ursula von der Leyen daarmee gaat samenwerken, dan zegt dat ook iets over de toekomst van persvrijheid in Europa. Ik vond dat ze daar te veel open liet wat ze nu eigenlijk wil.”

*Onpraktische reactie van Eickhout omdat in dit antwoord geen woord over de dreiging voor Rafah wordt uitgesproken.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/von-der-leyen-als-isra%C3%ABl-rafah-binnenvalt-komt-eu-in-actie/ar-AA1nSB8N