Tags

Het gekrakeel tussen beide tegenstanders van vandaag in Buitenhof maakte het luisteren bijna onmogelijk. Vlaams Belang is een identiek populistische partij als PVV en dus kon er ook geen andere toonzetting worden verwacht.

Maar dat Volt bij monde van Laurens Dassen niets anders dan zijn riedel kon herhalen dan hij gewend is altijd af te geven, is ronduit teleurstellend en verklaart ook zijn teleurstellende uitslag van de laatste verkiezingen. Immer ontbreekt de uitleg dat de huidige situatie geleidelijk zo gegroeid is en dus als uiterst complexiteit beschouwd maoet worden en tevens dat veranderde geopolitieke omstandigheden dwingen tot meer coherentie en samenwerking binnen de EU, zodat de nationale soevereiniteit náást de eigenstandige organisatiestructuur van de EU dwingen tot nieuwe – en vaak sluipenderwijs en onzichtbaar doorgevoerde – veranderingen in die onderlinge samenwerking. En samenwerken blijft het!

Alle nationale ministers die zitting hebben in de Raad van Europese ministers hebben immers altijd toegestemd in de groeiende wetgevende verordeningen van de EU. Dat er geen verantwoording wordt afgelegd in de Tweede Kamer ligt aan de Kamer zelf dus.

Dat betekent dat de nationale bestuurslaag nu bijna ondergeschikt lijkt te zijn aan de hogere Europese machinerie; ‘lijkt te zijn’ omdat het zo niet in formele zin is bepaald. Het is gewoon onvermijdelijk (geworden). Maar die uitleg en verklaring ontbreekt niet alleen bij Volt, maar alle pro-Europese partijen en dat is de oorzaak van de permanent aanwezige polarisatie en herhaling van zetten.

Laat alle woordvoerders aan de talktafels dus alléén uitleg geven waarom het niet anders kan en dat iedere partij(kleur) zijn eigen verantwoordelijkheid heeft te dragen voor een eigen visie in geval van een verschuldigde uitleg en toelichting.

Dan wordt de politiek ook wat minder saai. Nu maar hopen dat de partijen deze hartenkreet begrijpen en beter hun eigen visie kunnen uitdragen. Niet zomaar verkiezingsprogramma’s of betrokken alinea’s napraten, maar een eigen verhaal uitspreken. Dan wordt het dragelijk om te blijven luisteren voor het publiek.