Tags

Artikel door ANP, 18-6-24

DEN HAAG (ANP) – Formateur Richard van Zwol wil zich niet uitlaten over eerdere, omstreden uitspraken gedaan door PVV’er Marjolein Faber. Zij is beoogd minister van Asiel en Migratie, maar haar kandidatuur was vrijdag nog hoogst onzeker. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte toen openlijk haar twijfels of Faber vanwege haar toon en uitspraken wel geschikt is.

*Het is natuurlijk wat flauw dat formateur Van Zwol verwijst naar het feit dat de uitspraken van Faber afgelopen vrijdag nog hoogst onzeker was: dat haar benoeming wel of niet plaats zou vinden. Het is een kenmerkend formeel ambtelijk antwoord om dat hij zich niet in de situatie bevindt dat hij een standpunt inneemt over de oudere uitspraken van deze kandidaat minister. Maar Van Zwol kan ervan verzekerd zijn dat alle uitspraken van minister Faber onder het vergrootglas komen te liggen en dat geldt zeker voor deze website. Ieder te scherpe want discriminerende uitspraak wordt hier aan de kaak gesteld, als de oppositie niet hard genoeg optreedt.

Desgevraagd herhaalt Van Zwol de lijn dat hij zijn formele kennismaking met Faber “niet wil recenseren” en dat hij zich aansluit bij de verklaring van de PVV’er. Zij gebruikte voorafgaand aan haar gesprek met Van Zwol dezelfde bewoordingen om aan te geven geen verantwoording af te willen leggen voor haar eerdere uitspraken: “Ik ga niet uitspraken uit het verleden recenseren.” Wel zei ze zich op te stellen “zoals het een dienaar van de kroon betaamt“.

*Daarvan mag geen millimeter worden afgeweken, ook al zal zij grote moeite krijgen dat ze niet per abuis vervalt in haar oude gewoonten.

Ondanks dat Yeşilgöz vrijdag bij voorbaat al publiekelijk haar twijfels uitsprak over de kandidatuur van Faber, zegt Van Zwol alle vertrouwen in haar als kandidaat te hebben. Vrijdagmiddag was er nog crisisoverleg nodig tussen de leiders van de vier coalitiepartijen voordat Faber door kon.

* Van Zwol gaat duidelijk van vertrouwen uit dat zij zich houdt aan haar gemaakte afspraken. En zal overigens geen onvertogen woord van welke PVV-minister of staatssecretaris dan ook worden getolereerd. Alleen zo kan het publieke debat over populisme worden aangevangen.

Faber werd naar voren geschoven als kandidaat, nadat Gidi Markuszower niet door de screening van de AIVD was gekomen. Van Zwol meende toen nog dat dergelijke situaties tijdens iedere formatie wel voorkomen. Toch is het nooit eerder vertoond dat de naam van een kandidaat-minister bekend is, en die vervolgens na een screening afvalt. Ook is het zeer ongebruikelijk dat een coalitiepartner openlijk twijfelt aan de kandidaten van een andere partij.

*Wat dit laatste betreft wordt het tijd dat aan die klassieke formaliteiten en beleefdheden een einde wordt gemaakt.  

P.S. Deze website heeft in het verleden steeds bij de meest bizarre want discriminerende uitlatingen van Wilders in Kamerdebatten gelanceerd, aangevochten en steeds het Presidium verzocht om op te treden. Ongetwijfeld haat Wilders deze website die hij gegarandeerd volgt, mijlenver zijn keel uit. Ik accepteer als ‘buitenstaander’ en partijloos burger – uit principiële redenen – vanwege mijn woede over de chaos aldaar.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/van-zwol-wil-niet-terugkijken-op-omstreden-uitspraken-faber/ar-BB1osKEm