Tags

Stelling: ‘Wat het Team-Omtzigt bindt’ is gemakkelijk te beantwoorden: de breed gedeelde gevoelens van haat onder de bevolking tegenover de politiek (consensusmodel en dus dwingende regeerakkoorden) én de bureaucratie- en ambtelijke wereld. En dus een onderdeel van de niet nagekomen belofte van Rutte aan de Tweede Kamer om zijn stinkende best te gaan doen om de bestuurscultuur te verbeteren (na afloop van het 1 aprildebat 2022), maar dat op niets is uitgelopen.

Daar heeft de bevolking eindelijk schoon genoeg van gekregen omdat diezelfde Rutte ook ongrijpbaar was in ieder parlementair verantwoordingsdebat. Dat hoort in een gezonde democratie niet zo te zijn, en daarom was de sluimerende onvrede onder de bevolking al langer onzichtbaar onder alle gelederen van de bevolking (behalve de VVD natuurlijk) aanwezig.

Vanwege de helderrol van Pieter Omtzigt (samen met Renske Leijten) in het Toeslagenschandaal, was en is hij nu de aangewezen man om de politieke én overheidsbureaucratie aan te pakken; omdat hij al jaren met dezelfde hindermacht te maken had, en tegenkwam binnen zijn oude partij het CDA, zodat bleek dat de politieke bureaucratie parallel liep met partijbureaucratie. Er is dus sprake van een parallel verlopende synchroniciteit en dat is een ongezonde situatie.

Iemand met dié ervaring en inmiddels opgebouwde statuur van Omtzigt is de enige die in staat mag worden verwacht én ís na zijn analyses en aanpak tijdens zijn onderzoek naar die schandalen. Hij is dus dé man die wél die nieuwe bestuurscultuur inhoud kan gaan geven, waar Rutte jammerlijk faalde.

Die achtergrond en ervaring maakt Omtzigt tot dé aangewezen man om de komende tijd binnen de nieuw te vormen regering aan hun afspraken te laten houden, én om nieuwe wegen en middelen te zoeken om de nieuwe bewindslieden hun verantwoording te laten afleggen in de Tweede Kamer (ook de Eerste Kamer (natuurlijk, maar daar bestaat een andere controlerende functie en dus een andere werkwijze) en daarom komt hun functie later wel aan de orde in deze langdurige chronologische reeks van blogs.

Die verantwoording blijft natuurlijk gebeuren binnen de politiek-ambtelijke sector zelf via de openbare debatten in de Tweede Kamer, maar … zal nu ook moeten gaan lopen en plaatsvinden binnen de media als tegelijkertijd met de ‘berichten/brieven aan de Tweede Kamer’ ook de publicitaire stap naar media via ingezonden opiniebijdragen naar/aan de kranten en dus geschreven pers wordt gestuurd om de bevolking te informeren. Dan zal daarop door het publiek kunnen worden gereageerd en zeker vanuit deze plek zullen aantekeningen en kanttekeningen gaan verschijnen. Een eerste suggestie voor het nieuwe kabinet is een wettelijke regeling te treffen om alle overheidscommunicatie zoals nota’s en beleidsvoorbereidende notities openbaar op internet te plaatsen zoals in Scandinavische landen (Zweden) gebeurt. Niets geen geheime memoranda meer.  

Wat bindt Team-Omtzigt? (Yara van Buuren, Vandaag/Trouw, 28 september 2023)

44 kandidaat-Kamerleden telt de kieslijst van de nieuwe partij NSC

NSC-lijst • De kandidaat-Kamerleden van Nieuw Sociaal Contract hebben één grote wens gemeen: het ‘veranderen’ van bestuurlijk Nederland. Maar wat bindt hen nog meer?

Ze komen uit alle hoeken van het land, werken in de meest uiteenlopende sectoren en een groot deel heeft geen directe politieke ervaring. De kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt is een opmerkelijke mix van praktijk-experts en politieke vertrouwelingen, veelal van CDA-huize.

Toch is er volgens Omtzigt één belangrijke deler: iedereen wil zich inzetten voor een nieuwe bestuurscultuur. “Alle kandidaten willen Nederland veranderen”, zei Omtzigt tijdens de presentatie van de kandidatenlijst.

Onduidelijk blijft welke politieke raakvlakken de NSC-kandidaten nog meer hebben. Het partijprogramma komt pas eind oktober. Omtzigt wil daar met de andere kandidaten over in gesprek. Wel vielen al verschillende sollicitanten af, omdat hun standpunten onverenigbaar waren met die van de partijoprichters.

Op het eerste gezicht hebben veel van de kandidaten conservatieve overtuigingen, en zijn zij op hun eigen terrein niet bang om zichzelf uit te spreken. Drie opvallende kandidaten van de lijst:

Nicolien van Vroonhoven (plek 2)

De vertrouweling en politieke rechterhand van Pieter Omtzigt staat op plek twee. Het is niet verrassend dat Omtzigt Van Vroonhoven deze positie toevertrouwt. De twee kennen elkaar al decennialang.

Het was financieel medewerker Van Vroonhoven die Omtzigt in 2002 introduceerde bij CDA-Kamerlid Jan Peter Balkenende. Nadat Van Vroonhoven en Omtzigt beiden verkozen werden als Kamerlid, trokken de twee zeven jaar samen op. Van Vroonhoven als woordvoerder belastingen en Omtzigt verantwoordelijk voor de pensioenen. De twee zijn naar eigen zeggen hetzelfde type: technici die gericht zijn op de inhoud.

Vrijwel haar hele leven was Van Vroonhoven lid van het CDA. Pas nadat ze dit voorjaar voltijds voor Omtzigt ging werken, zegde ze haar partijlidmaatschap op. Op de lijst van Nieuw Sociaal Contract staan opvallend veel oud-CDA’ers.

In een interview met de Volkskrant deelt CDA-prominent Wim van de Camp waarom hij denkt dat Van Vroonhoven is overgestapt naar Omtzigt. “Ze zijn allebei zeer maatschappelijk betrokken en willen weten wat gewone mensen in de straat nodig hebben. Ze herkende de christendemocratie, denk ik, meer in de aanpak van Pieter dan in de aanpak van het CDA.”

Duidelijk is dat Van Vroonhoven geen deel gaat uitmaken van een kabinet. “Ik heb echt getekend voor vier jaar in de Kamer, en zie mezelf vooral in een volksvertegenwoordigende rol”, zegt de nummer twee in een interview met de Gooi en Eembode.

Aant Jelle Soepboer (plek 7)

Op plek zeven staat een strijdbare Fries: Aant Jelle Soepboer. Naast wethouder van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) in Noordoost-Friesland is Soepboer ook historicus en drummer in de metalband Baldrs Draumar.

Met een campagne gericht op leefbaarheid op het platteland en het overeind houden van tradities wist Soepboer in 2018 dankzij voorkeurstemmen in de gemeenteraad te komen.

Soepboer presenteert zichzelf als ambassadeur van het platteland en in het bijzonder van zijn provincie Friesland.

Voorlopig blijft Soepboer FNP-lid en betrokken bij de partij die de Friese cultuur wil beschermen. FNP wil mensen die vanuit de Randstad naar Friesland verhuizen, verplichten Fries te leren.

Ook moeten Friezen voorrang op de Friese woningmarkt krijgen. Daarnaast pleit de partij, net als Omtzigt, al langer voor een betere geografische spreiding van Kamerleden en het herzien van het kiesstelsel om dat mogelijk te maken.

Met die standpunten werd FNP vorig jaar de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Noordoost-Friesland. Ook bij de Provinciale Statenverkiezingen deed de partij het goed.

Op dit moment zit FNP samen met de BoerBurgerBeweging, het CDA en de ChristenUnie in de provinciale coalitie.

Rosanne Hertzberger (plek 17)

De NRC-columniste die de confrontatie niet schuwt, staat op plek 17. Daarmee maakt de Rotterdamse een reële kans op een plek in de Tweede Kamer. In de laatste peilingen staat NSC op ongeveer dertig zetels. Naast opiniemaker is Hertzberger ook microbioloog.

De columns van Hertzberger leidden vaak tot ophef, omdat ze onderwerpen kiest waarbij ze een afwijkende mening heeft. Ook houdt ze er een aantal conservatieve overtuigingen op na. Zo won ze in 2020 de Oranje-Bovenprijs van SGP-jongeren, voor haar herhaaldelijke pleidooi tegen verruiming van de euthanasiewetgeving. De SGP-jongeren prezen Hertzberger voor haar standpunten tegen vaccinatiedwang in de vorm van een coronapaspoort.

De laatste jaren heeft de microbioloog steeds meer oog gekregen voor de kracht van de kerk. ‘In mijn electorale wanhoop wend ik mij tot de christelijke partijen’, schreef Hertzberger vorig jaar. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stemde de Rotterdamse op de ChristenUnie.

[Nu Hertzberger op de kandidatenlijst staat, stopt zij als columnist bij NRC. Zaterdag verschijnt haar laatste bijdrage.]

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1982/pages/4/articles/1902107/5/1