Tags

Yeşilgöz wil land ‘waar de overheid zich niet met je bemoeit’ @RTL Nieuws

De nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft in haar speech op het congres van de partij gepleit voor een nieuwe manier van politiek bedrijven. Ze zei ook dat ze van Nederland een land wil maken waar de overheid zich niet met alles bemoeit.

*Het staat er echt: …met alles…’ en dat is wel absoluut gesteld. Maar er bestaan geen absolute ‘waarheden’.

Yeşilgöz kreeg op het partijcongres een staande ovatie van haar partijleden. Zo’n zelfde applaus was er ook voor Mark Rutte, die ze in haar speech bedankte. “Wat heeft Nederland toch ontzettend veel aan je te danken”, zei ze. “In crisis stond Rutte er altijd, dag en nacht, altijd.”

Migratie was een belangrijk onderwerp van de toespraak. Yeşilgöz zegt dat er jarenlang ‘waterige compromissen’ zijn gesloten en dat het zo niet langer kan. Het vorige kabinet viel op de kwestie migratie, volgens haar om te voorkomen dat er opnieuw zo’n compromis zou komen.

*Ze zal het met ‘waterige compromissen’ moeten blijven doen omdat we nog steeds een coalitieland zijn. Daar zal ze snel achterkomen tijdens de formatie. Het is een illusie wat er degelijke compromissen mogelijk zijn. Er zijn altijd winnaars en verliezers. Geen realisme dus bij de nieuw generatie…

Maar liefst zes politieke partijen houden dit weekend hun congres. Naast de VVD zijn dat het CDA, BBB, Partij voor de Dieren, SP en Volt. Ze komen bijeen om hun verkiezingsprogramma en kieslijst vast te stellen. En al die partijen staan voor hun eigen problemen en uitdagingen terwijl de verkiezingen snel dichterbij komen. We hebben ze in dit artikel op een rijtje gezet.

“We kunnen niet blijven aanmodderen met migratie, we zijn een partij die verantwoordelijkheid neemt.” De VVD heeft zich altijd ingezet voor wat ze ‘echte vluchtelingen’ noemt. “Daar wil ik altijd plek voor openhouden.” De instroom moet wel naar beneden en er moet een onderscheid worden gemaakt voor asielzoekers die vluchten vanwege onder meer hun politieke opvatting, identiteit of geloof.

*Blablabla.

“Laten we de oude politiek achter ons laten.”

*Hahaha.

Oorlogsvluchtelingen kunnen tijdelijk worden opgevangen, maar zodra de situatie het toelaat, moeten zij naar hun moederland terug, vindt de VVD-lijsttrekker. Zo wil ze ook draagvlak in de samenleving behouden voor de opvang van asielzoekers.

Yeşilgöz zei dat politici de afgelopen jaren veel te veel met zichzelf bezig zijn geweest. “Laten we de oude politiek achter ons laten.” Het feit dat veel Nederlanders moeilijk rond kunnen komen noemt de VVD-leider ‘onacceptabel’. Er moet meer oog zijn voor de ‘alledaagse zorgen van mensen’, was de conclusie.

*O ja? ‘Veel te veel met zichzelf bezig zijn geweest? Politiek is het domein van de zelf- of ik-ego’s. Maar toegegeven Henri Bontenbal spreekt in dezelfde toonzetting. Hij denkt ook op oude waarden te kunnen terugvallen, zonder aanpassing aan de nieuwe tijden. Nuchter blijven: De politiek heeft nog nooit ergens een paradijs geschapen….  

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/ye%C5%9Filg%C3%B6z-wil-land-waar-de-overheid-zich-niet-met-je-bemoeit/ar-AA1h92Zd