Tags

DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Planbureau (CPB) rekent niet langer de begrotingen door die oppositiepartijen presenteren als alternatief voor de financiële plannen van het kabinet. Politieke partijen stellen steeds minder vaak deze zogeheten tegenbegrotingen op, stelt het planbureau.

ANP Producties, MARKTEN VANDAAG, 26-6-24

Volgens het CPB kleven aan doorrekeningen van tegenbegrotingen ook inhoudelijke nadelen. Het rekenwerk laat alleen zien welke gevolgen bepaalde plannen hebben voor de begroting in het volgende jaar. Veel grote thema’s, zoals een nieuw belastingstelsel of maatregelen tegen klimaatverandering, bestrijken juist vele jaren.

*Terecht neemt het CPB het besluit om alleen zinvolle doorberekeingen te maken die gevrijwaard zijn van de ‘waan van de dag’, waardoor de dagelijkse politiek steeds meer beheerst wordt. En dat is dus inderdaad tijdverspilling vanwege de groeiende invloeden van populisten en het populisme in het algemeen. De politiek als circusattractie.

‘Het planbureau schrijft ook dat de tijdsdruk meespeelt. Oppositiepartijen presenteren tegenbegrotingen doorgaans rond Prinsjesdag. In die periode is het CPB ook druk met het doorrekenen van de plannen die in de miljoenennota staan.

Politieke partijen kunnen het CPB sinds enkele jaren wel vragen aparte voorstellen door te rekenen. Dat geeft volgens het onderzoeksinstituut een completer beeld, omdat er minder tijdsdruk is en de verzoeken gericht kunnen worden op de lange termijn.

https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/cpb-stopt-met-doorrekenen-tegenbegrotingen-uit-oppositie/ar-BB1oWImp