Artikel door ANP, 25-6-24

DEN HAAG (ANP) – Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het adres van Kamervoorzitter Martin Bosma kreeg ook de steun van de PVV. De motie is pikant omdat PVV’er Bosma zelf meermaals over omvolking heeft gesproken in Kamerdebatten. Zijn partijgenoot en aspirant-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) nam maandag “volledig afstand” van uitspraken die ze hierover heeft gedaan in de Eerste Kamer.

Tijdens haar hoorzitting zei Faber dat ‘omvolking’ een “verschrikkelijke connotatie” met zich meebrengt aan “het verleden en het nazisme“. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hebben in rapporten gewaarschuwd voor de dreiging van extreemrechtse groepen die de omvolkingstheorie propageren. Zij beweren dat de zogenaamde elite het ‘witte ras’ bewust probeert te vermengen of vervangen.

Bosma noemde een jaar geleden in een plenair debat – voordat hij Kamervoorzitter was – een rapport waarin de AIVD waarschuwde voor omvolkingtheorieën een “broddelwerk” die “elk wetenschappelijk niveau” zou ontberen. “Omvolking is bijvoorbeeld gewoon een realiteit“, vond hij. Dat was niet de eerste keer dat hij naar deze theorie verwees. In 2018 zei hij bijvoorbeeld: “NPO staat voor nationale propaganda voor de omvolking.”

Alleen SGP, FVD en CDA hebben tegen de motie gestemd. Henri Bontenbal legt uit dat het beleid is van zijn partij CDA om altijd tegen moties te stemmen die een bepaalde stelling uitspreken, zonder op te roepen tot een verandering in beleid. “Deze motie doet niks, spreekt-uit-moties doen niks”, zegt de partijleider. “Maar laat ik heel helder zijn: omvolkingstheorieën in de Kamer, niet doen.”

*Wat een kinderlijke kleinzielige – pseudo principiële – verklaring van Bontenbal van het CDA. Wil opvallen, omdat hij ondergesneeuwd raakt.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/kamermeerderheid-wil-geen-omvolking-meer-horen-in-debatten/ar-BB1oRHvr