Tags

‘Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen’ @ANP

Artikel door ANP Producties, 20-6-24

DEN HAAG (ANP) – Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze “het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten“. De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.

Van meerdere Kamerleden krijgt Uitermark vragen over spanningen met de rechtstaat die plannen van de coalitie zouden opleveren. Daarover zegt Uitermark: “Verandering geeft schuring. We zullen op bepaalde terreinen dingen anders gaan doen, en we zullen dat altijd doen binnen de grenzen van de rechtstaat. Daar zal ik op toezien.”

Een van de speerpunten van Uitermarks partij Nieuw Sociaal Contract is om democratische hervormingen door te voeren.

Onder meer uit stukken die zijn opgevraagd door het ANP is gebleken dat een deel van de rijksambtenaren zich zorgen maakt over het vooruitzicht dat de PVV gaat regeren. Als ambtenaren weigeren PVV-beleid uit te voeren – antwoordt Uitermark op een vraag van Joost Eerdmans (JA21) – zal ze “beginnen met luisteren” en hun “ambtelijk vakmanschap” respecteren. Maar dat heeft een grens. “Ambtenaren kunnen niet weigeren om werk uit te voeren, tenzij zij in een situatie van overmacht worden gebracht. Dus dat het beleid strijdig zou zijn met het recht.”

*Dit zijn nogal formeel juridische antwoorden van Uitermark, waaruit blijkt dat haar fractie nog weinig is opgeschoten met het vaststellen van een eigentijds – en dus niet steeds terugvalt op bestaande inzichten van vroeger – antwoord, en dus slaat de schrik ons om het hart.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/uitermark-wil-snel-beginnen-met-democratische-hervormingen/ar-BB1oyTTr