Tags

,

Grote demonstraties in Frankrijk tegen partij Le Pen (ANP, Vandaag/Trouw, 17 juni 2024)

Rassemblement National

Honderdduizenden mensen demonstreerden zaterdag in Frankrijk tegen Rassemblement National (RN). Vakbonden, verenigingen en linkse partijen hadden opgeroepen tot een ‘vloedgolf van het volk’ om een ​​nieuwe overwinning van de partij van Marine Le Pen tijdens de verkiezingen op 30 juni en 7 juli te voorkomen.

Volgens de politie waren zeker 250.000 demonstranten op de been, van wie 75.000 in Parijs. De linkse vakbond CGT zei 640.000 demonstranten geteld te hebben, van wie 250.000 in de hoofdstad. De demonstranten gebruikten verschillende slogans, zoals ‘Het is niet nodig om op RN te stemmen om van Frankrijk te houden’.

De protesten verliepen grotendeels vreedzaam, maar op enkele momenten liep de spanning op. In Rennes, in het westen van Frankrijk, moest de politie enkele tientallen extreemlinkse demonstranten terugdringen met traangas. In Parijs werd door verschillende demonstranten vandalisme gepleegd. Ook bekogelden betogers agenten daar met flessen, waarop de politie traangas inzette.

Afgelopen weekend zijn er ongeveer tweehonderd demonstraties gepland in het land. De protesten zijn een reactie op de grote overwinning van RN bij de Europese verkiezingen.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde naar aanleiding van de uitslag nieuwe parlementsverkiezingen aan. In de peilingen doet RN het opnieuw goed.

In een poging om extreemrechts te blokkeren, heeft een groep linkse oppositiepartijen een samenwerkingsverband gevormd. ANP

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/2200/pages/6/articles/2060478/7/2