Tags

,

Geestelijk vader van ChatGPT is doodsbang voor slimme software (Rémy Baurichter, Profiel/fd, 25-1-23)

Sam Altman is vegetariër en een uitgesproken voorstander van kernenergie. Maar daarmee wil hij de wereld niet vooruithelpen. Wel met zelflerende software.

Wat Sam Altman in zijn vrije tijd doet? Precies wat je zou verwachten van iemand met een geschat vermogen van $2 mrd: rondrijden in grote auto’s, vluchtjes maken in privéjets en voorbereidingen treffen voor het einde van de wereld. Pardon?

Het clubje jonge ondernemers waar Altman een aantal jaar geleden in een zonovergoten tuin mee stond te praten, was even stil van het laatste detail. Waar was hij zo bang voor? Nou, een verwoestende nucleaire oorlog bijvoorbeeld, of een super-besmettelijke pandemie. Maar ook: computersoftware die zo slim is dat hij mensen kan domineren. ‘Ach, ik probeer er gewoon niet al te veel over na te denken.’

De nucleaire oorlog is nog niet uitgebroken, de dodelijke pandemie lijkt op zijn retour, maar de softwaredreiging vond Altman zo reëel, dat hij samen met Tesla-topman Elon Musk en Paypal-oprichter Peter Thiel in 2015 OpenAI oprichtte. Een bedrijf dat een tegenwicht moest bieden aan techreuzen zoals Google-moeder Alphabet en haar plannen om kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen.

Tegenstrijdige prestatie

Met succes: OpenAI bracht vorig jaar Dall-E en ChatGPT uit, computersoftware die geheel zelfstandig en op een overtuigende manier plaatjes kan maken, dan wel willekeurige vragen kan beantwoorden. Het doel dat OpenAI zichzelf ooit stelde, namelijk software maken die de zogeheten Turing-test kan doorstaan, lijkt daarmee in zicht. Als software zo menselijk aanvoelt dat mensen zich ermee kunnen identificeren, is de test gehaald.

*ChatGPT zal nooit het succes worden dat nu wordt verwacht. Successen op dat terrein zullen noit geboekt worden omdat de bedenkers vol denkfouten zitten en de belangrijkste is dat de machines niet slim zijn maar sneller met data kunnen werken dan de mens zelf. Maar de machine kent geen creatief en intuïtief denkvermogen en zal dat vermogen nooit krijgen, want dat is de geheime genetische sleutel van de mens zelf. Die aanleg kan niet worden overgedragen aan de machine.

‘Dat lijkt een tegenstrijdige prestatie. Software die zo slim is, kan in theorie ook de mensheid bedreigen en dat is nou net waar Altman zo nadrukkelijk bang voor is. OpenAI legt uit dat het liever als eerste dergelijke technologie ontwikkelt in plaats van af te wachten tot een conglomeraat zoals Alphabet dat doet.

‘Hij is niet per se bezig met flitsende dingen bedenken, maar wel met goede dingen maken. Dat is in Silicon Valley een pluspunt.’ ~ Remy Gieling, AI-kenner

Als software onverhoopt te machtig wordt, is de kans groot dat die de technologie voor zichzelf bewaart. OpenAI beloofde bij de oprichting de informatie vrijelijk te delen. Met ChatGPT en Dall-E is dat overigens maar heel beperkt het geval.

*’Als’ is verbrande turf.

Integer

Altman was de spin in het web bij de totstandkoming van de twee programma’s, door de expertise en het geld van Microsoft in te schakelen. Dat stak minstens $10 mrd dollars in OpenAI. Niet iedereen is enthousiast over de band met Microsoft, dat net als Google-moeder Alphabet en Meta wordt gezien als techreus. De twee eindproducten, die er zonder Microsoft niet zouden zijn geweest, blijven imposant.

De juiste kennis met de juiste portemonnee verenigen is Altmans’ handelsmerk, weet de Nederlandse AI-kenner Remy Gieling. ‘Zonder Sam Altman was de samenwerking met Microsoft niet van de grond gekomen’, zegt hij. ‘Persoonlijk ken ik hem niet, maar ik weet dat hij in Silicon Valley bekendstaat als integer. Hij is niet per se bezig met flitsende dingen bedenken, maar wel met goede dingen maken. Dat is in Silicon Valley een pluspunt.’

*Deze opmerkingen zijn aardig en goed bedoeld, maar zullen nooit zoden aan de dijk zetten. Dat zijn de denkfouten van de techneuten.

‘Startups financieren en tot leven wekken kan Altman het beste, maar hij kan ook zelf programmeren. Als achtjarige leerde hij zichzelf een Apple-computer te herprogrammeren. Zijn opleiding computerwetenschappen aan Stanford University onderbrak hij na twee jaar om samen met twee vrienden, onder wie zijn toekomstige liefde Nick Sivo, voltijds te gaan programmeren.

Zinloze gesprekken

Ze bouwden een programma genaamd Loopt, een sociaal medium waarmee gebruikers elkaar altijd en overal kunnen vinden. In 2012 trokken ze de stekker eruit, te weinig mensen gebruikten Loopt. Bovendien had Altman het tegen die tijd al druk genoeg bij Y Combinator (YC). Dat is een van de oudste zogeheten incubators, bedrijven die ondernemers met een bedrijfsplan opleiden en hun projecten financieren tot ze winst maken. Airbnb is ooit bij YC begonnen, net als Dropbox en Coinbase.

‘De wereld moet wennen aan AI en waartoe het in staat is’ ~ Sam Altman

Hij verliet YC in 2019 om bij OpenAI te gaan werken aan AI-programma’s en die aan de buitenwereld te presenteren. Dat laatste moest wel geleidelijk gebeuren. Dit omdat ‘de wereld moet wennen aan AI en waartoe het in staat is’, zei hij onlangs in een interview. Daarom lanceerde OpenAI eerst drie voorlopers van ChatGPT, voordat dat programma eind 2022 online verscheen.

Maar de wereld reageerde alsnog geschokt op ChatGPT. Leraren zijn bang dat leerlingen het schrijven van opstellen voortaan aan het programma overlaten. Altman erkent de mogelijke invloed ervan op de academische wereld, maar stelt ook dat het beter is om docenten vroeg te laten snuffelen aan de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.

*Allemaal paniekzaaierij want de waarheid over deze onzin komt later op tafel te liggen., weg dromen…

Kerncentrales

Als op een later moment de software nog overtuigender dan nu mensenwerk kan imiteren, is de sector daarop voorbereid, zei Altman in een recent vraaggesprek. Bijvoorbeeld met software die leraren helpt robotschoolwerk te herkennen.

Ondertussen moeten mensen wel blijven praten. Hij gelooft heilig in de waarde van gesprekjes met mensen, zelfs als 90% daarvan ‘zinloos is’. De 10% die dat niet is, compenseert daar ruimschoots voor met frisse inzichten en nieuwe ideeën. Die ideeën ontstaan volgens hem overigens sneller op een lege maag. Hij slaat steevast het ontbijt over om de eerste vijftien uur van zijn dag vastend door te brengen, één of twee espresso’s daargelaten.

Waar hij afgezien van software nog meer enthousiast van wordt? Kernenergie, in zijn ogen cruciaal voor de energievoorziening in een opwarmende, om grondstoffen strijdende wereld. Hij investeerde in én zit in het bestuur bij twee bedrijfjes, genaamd Helion en Oklo. Het eerste doet onderzoek naar kernfusie, een schakel in de ontwikkeling van schone energie; Oklo werkt aan compacte, verplaatsbare kernenergiecentrales.

*Kernenergie is en blijft een ‘tussenoplossing’ in de trsansitioe van fossiel naar duurzaam – lees: zon, water (en getijdenenergie), wind, en geothermie, want allemaal gratis na de noodzakelijke investeringen – omdat kernafval en kernstraling als de standaard bijproducten – bijna – eeuwig blijven bestaan én zich in de toekomst wél de ware oplossing zal aandienen: kernfusie zonder die genoemde nadelen. Wie in kernenergie gelooft is geen genie, maar een blinde wandelaar.

[Bronnen: Sam Altman’s blog, The New Yorker, The Wall Street Journal, Connie Loizos op YouTube]

[Cv: 1985 Geboren op 22 april 1985 in Chicago

2003-2005 Computerwetenschappen, Stanford University

2005 Breekt opleiding af, richt Loopt op

2011-2019 Partner bij Y Combinator (YC), later president

2015 Richt OpenAI op samen met Peter Thiel en Elon Musk

2019 Verlegt focus op OpenAI, treedt terug bij YC

2020 Richt een cryptomunt op: Worldcoin

2022 OpenAI brengt Dall-E en ChatGPT uit]

https://fd.nl/tech-en-innovatie/1464838/geestelijk-vader-van-chatgpt-is-doodsbang-voor-slimme-software-hya3ca7QfKmt

Advertisement