Tags

Dit laten we ons niet afnemen! Het wordt echt tijd voor nieuwe Nederlandse tradities (Frank Huiskamp, Opinie/nrc.nl, 1 januari 2023)

“Sommigen rouwen niet om een auto, gymzaal, kerk of een oog minder – dat is traditie!”, schrijft Frank Huiskamp.

We zijn 2023 begonnen in de wetenschap dat we ons ook dit jaar nog uitstékend kunnen misdragen, een traditie dieper geworteld in de Nederlander dan een vuurpijl ooit zal zijn. Uitgebrande auto’s, een basisschool, een gymzaal en zelfs een hele kerk, geweld tegen politie en hulpverleners, ongezellige drukte in het Oogziekenhuis – het was, zoals voorspeld, een ouderwetse jaarwisseling. En als suiker op de taaie oliebol werden nazistische, racistische leuzen geprojecteerd op de Erasmusbrug, live te zien op tv. Geen vuurwerk, maar het kwam net zo hard binnen.

*We kunnen ons nog inderdaad uitstekend misdragen, miljoenen of misschien miljarden die de lucht ingaan en dat terwijl het milieuvernietigend is en dat overheidsdiensten als politie en hulpdiensten weer handen vol werk hebben. En ons land heeft, zo werd vanochtend op NPO radio 1 gemeld, als enige in de EU de huiselijke traditie kent dat dit vuurwerk tot ruim 1 uur ’s nacht nog oorverdovend aanwezig was en dus was er geen mogelijkheid in rustig te gaan slapen. Wat deze politieke besluitvorming betreft is er maar één hoofdschuldige aanwijsbaar en dat is natuurlijk de VVD met zijn commerciële belangen die als enige in de politiek vervend tegenstanden van een verbod op vuurwerk is. Uiterst populistisch en leidend tot maatschappelijk onfatsoen. Eén grote schande. Met dank aan de klassieke liberalen.

‘Ook ik sta met Oud en Nieuw graag buiten te kijken naar een oplichtende hemel, proostend met een buurman die ik het hele afgelopen jaar niet heb gezien en ook het komende jaar niet zal zien. Maar de nacht is langzaam verworden tot iets wat lijkt op de filmreeks The Purge, waarin mensen wetteloos en straffeloos tekeer mogen gaan, waarna bij zonsopkomst de scherven worden geraapt en de schade wordt opgenomen. We zijn inmiddels op het punt waar ‘geen massale ongeregeldheden’ – in een kop bij de NOS op zondagochtend – klaarblijkelijk als winst mag worden gezien.

Och, en al die zelfgenoegzame filmpjes van mensen in vuurwerkvrije steden: „Gaat wel lekker met dat verbod, hè?” Was dat nou echt een verrassing? Als Ed Raket in Apeldoorn gewoon mag verkopen, verwacht je dan dat iemand Eds raket in Deventer gaat afsteken? Terwijl de politie al van tevoren aangeeft alleen te zullen optreden bij excessen? Die weet natuurlijk ook dat tegen de hoeveelheid overtredingen nooit op te beboeten valt.

Ik ben niet tegen vuurwerk, ik ben tegen vuurwerk in handen van zichzelf overschattende mensen die denken joekels van pijlen te kunnen aansteken op een bodem van lauwe prosecco en gefrituurd deeg. In hun handen zou zelfs een knalerwt nog levensgevaarlijk kunnen zijn. Hoe ouder ik word, hoe minder ik snap waarom mensen per se zélf dat vuurwerk willen afsteken, ik zal ongetwijfeld dat oergevoel, dat kleine stukje Nederlands dna ontberen.

*Inderdaad… “tegen vuurwerk in handen van zichzelf overschattende mensen die denken joekels van pijlen te kunnen aansteken op een bodem van lauwe prosecco en gefrituurd deeg. In hun handen zou zelfs een knalerwt nog levensgevaarlijk kunnen zijn. Dit land is door barbaars gedrag volkomen de vernieling ingegaan. Maar een andere optie bedenk ik me nu: de drugsmaffia zit achter deze productie en consumptie omdat het iedere keer duidelijk wordt hoe machteloos onze overheid en politiek is én dat illegaal vuurwerk alleen maar witwassen betekent van drugswinst(en) . Onnadenkende lafheid binnen de politieke gremia leidt bestuurlijk tot helemaal niets met een even onkundig en onnadenkend publiek, dat tot neanderthalers wordt gedegradeerd.

‘Blijft over die essentie voor sommigen, dat het weer een traditie is waar de gutmensch een einde aan wil maken, net zoals Zwarte Piet. Die vuurpijl kan ze gestolen worden, behalve als wapen in ideologische en politieke discussies. Om een auto, gymzaal, kerk of een oog minder rouwt dan niemand. Hakken in het zand, ook al is dat drijfzand. Maar als een racistisch stereotype en gevaarlijk geknal tradities zijn die inherent bij Nederland horen, dan hebben we dringend betere nodig.

*De conclusie luidt dat er sprake is van een barbaarsheid in ons land die grenzeloos is geworden en onze beschaving op een dieptepunt heeft gebracht in plaats van het eeuwige mantra van Rutte: “Wat een gaaf land!” Ons land is een bavianenrepubliek geworden dankzij alle traditionele ideologieën uit de 19e eeuw. Daarvan moeten we het niet meer hebben. Er bestaat maar één logische en rechtvaardige remedie: vermogens- en hoogste inkomensbelastingen zodanig verhogen dat daarmee een – gerelateerd naar de huidige personeelsbezetting – dubbele politiepersoneelsbestand mogelijk wordt. Dán kan effectief gepatrouilleerd worden.

[Frank Huiskamp vervangt Marcel van Roosmalen. Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 2 januari 2023].

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/01/uitgeknald-a4153052