Tags

Boeren Overijssel boos over stikstofregels: wat eerst mocht, wordt nu beboet (RTL Nieuws, 16-11-22) uur geleden

Tientallen boeren in Overijssel zijn op de trekker richting het provinciehuis in Zwolle getrokken. Ze zijn boos op het Rijk en de provincie. De boeren moeten sinds kort een vergunning aanvragen voor hun stikstofuitstoot. Die vergunningen zijn lastig te verkrijgen vanwege de beperkte stikstofruimte.

Later: Tientallen trekkers staan voor en langs het provinciehuis geparkeerd en er blijven nieuwe demonstranten arriveren. Een delegatie van de boeren gaat later op de middag in gesprek met de Overijsselse commissaris van de Koning, Andries Heidema, en twee gedeputeerden.

Voorheen hadden de boeren geen vergunning nodig omdat ze vanwege hun beperkte omvang als niet erg vervuilend werden gezien. Het gaat om zogeheten PAS-melders. Zij hoefden eerder alleen en melding te doen van hun stikstofuitstoot. Die PAS-regeling werd in 2019 afgeschoten, waardoor de boeren zich nu in een illegale situatie bevinden.

‘Penibele situatie’

Door een uitspraak van de rechter is er geen andere mogelijkheid meer voor de provincie dan te handhaven en boetes op te leggen. De boeren noemen dit een oneerlijke situatie, omdat ze zich eerder aan de toen geldende regels hielden.

*’Geen andere mogelijkheid’ komt simpelweg neer op robotachtig gedrag van de overheid die de regels niet terzijde durft te schuiven om de normale procedure niet van toepassing is. Wanneer houdt dat gedonder van een bijna ‘zwakzinnige overheid eens op’, namelijk niet met gezond verstand optreden? Dit is dus een godgeklaagd schandaal.

“De provincie begrijpt de penibele situatie van de boeren. In de regelgeving worden ze vermalen door de stikstofimpasse, terwijl ze in het verleden ter goeder trouw hebben gehandeld”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De provincie heeft een brandbrief gestuurd aan stikstofminister Christianne Van der Wal. Ze vraagt van de minister een financiële regeling voor de boeren die in de grootste financiële nood komen vanwege de dwangsommen die ze opgelegd krijgen. Daarnaast moet een structurele oplossing snel op tafel komen.

“Wij vragen u om een regeling waarmee spoedig stikstofruimte wordt verworven en een pakket onontkoombare bronmaatregelen waarmee deze ruimte ook daadwerkelijk kan worden gebruikt om PAS-melders te legaliseren”, staat in de brandbrief.

Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur zegt achter de schermen hard te werken aan een oplossing, maar dat die nog niet is gevonden.

*Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur kan en moet dus simpelweg ingrijpen voordat er nog meer idiotie gaat plaatsvinden.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/boeren-overijssel-boos-over-stikstofregels-wat-eerst-mocht-wordt-nu-beboet/ar-AA14aUAU

Advertisement