Tags

,

Jeremy Van der Haegen, Business AM, 30-10-22, om 13:55

Nederland wil zijn banken verplichten alle transacties boven de 100 euro in een grote database onder te brengen. Critici waarschuwen voor een catastrofale inbreuk op het privacyrecht.

*Uitstekend voornemen: omdat dit de enige mogelijkheid of gelegenheid biedt om alle witwashandelingen tegen te gaan; maar wel onder voorwaarde dat de overheid de digitale problemen waar ze nu nog zo mee worstelt – noem eerst op wat de overheid wél lukt om digitaal ‘iets (goed) werkbaars’ te organiseren! – want anders valt de volgende afgang weer te verwachten en dat kunnen we ons niet meer permitteren.

Het plan van de Nederlandse overheid om bijna alle transacties van zijn burgers te volgen, zou een voorbereidende stap zijn op de implementatie van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Via zo’n “digitale euro” zouden vervolgens enkel de kleinste betalingen anoniem blijven voor de centrale bank.

De details: De Nederlandse overheid wil met deze maatregel witwassen en het financieren van terrorisme aan banden leggen. Het kabinet zet zo de deur op een kier voor massale privacyschendingen, waarschuwen verschillende organisaties.

“Het kabinet veronderstelt hiermee dat er zeer veel door consumenten wordt witgewassen. Of dat zij zelfs terrorisme financieren. […] Het risico is dat de wet de deur opent naar ongekende massasurveillance door banken. Het kabinet-Rutte speelt met grondwettelijk vuur”, zegt Ellen Timmer van advocatenkantoor Pellicaan tegen De Andere Krant.

*Dit wordt natuurlijk helemaal niet verondersteld aangezien er overduidelijk een praktijk is gegroeid waarin alles in dat schemergebied mogelijk is en dat dient – linksom of rechtsom – aangepakt te worden.

“De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver. Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden”, reageert ook de Autoriteit Persoonsgegevens in die krant.

De stichting Privacy First spreekt zelfs over een “bancair sleepnet” voor Nederland indien er niet kritisch naar het wetsvoorstel gekeken wordt.

“Trend van toenemende controle op het financiële verkeer vanuit overheden”

*Onzin. Er moet ergens een start worden gemaakt want anders blijft het rommelen in de marges.

Down the rabbit hole: Verschillende experts ruiken onraad en zien zelfs een link met de nakende adoptie van CBDC’s.

“Dit houdt waarschijnlijk verband met de geplande CBDC’s, waar enkel kleine betalingen nog anoniem zullen zijn, terwijl alle grotere betalingen worden geregistreerd en gecontroleerd”, zo trekt de bekende belegger en auteur Willem Middelkoop aan de alarmbel op Twitter.

Middelkoop, ook gekend als The Oracle from Amsterdam door zijn vroege profetische uitspraken over cryptomunt Bitcoin, wijst ook op het feit dat de Nederlandse koningin Máxima deze maand aanwezig was op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank. Daar gaf ze een speech waarin ze CBDC’s verdedigde als een instrument voor inclusiviteit.

Ook De Andere Krant legt de link met Máxima en de manier waarop autoriteiten CBDC’s schijnbaar opdringen aan het volk. “Het wetsvoorstel lijkt een nieuwe stap in een trend van toenemende controle op het financiële verkeer vanuit overheden”, schrijft de krant.

https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/nederland-wil-alle-betalingen-vanaf-100-euro-monitoren-opent-deur-naar-ongekende-massasurveillance/ar-AA13xvwp

Advertisement