Tags

Vervolg van deze kop en dus de Stelling van deze blog: … topambtenaren, waaronder de leiding van Planbureaus dat ze dat zélf niét in de gaten kregen en vóelen wat dit betekent voor de burgers en derhalve de angst ‘missen’ van lagere – minima en modaal – inkomensgroepen.

Geen empathisch vermogen van deze bestuurlijk top breekt de samenleving op vanwege de soortgelijke verhogingen van gemeentelijke belastingen, waterschapsbelastingen, en natuurlijk de energielasten. Om kosten van providers en internetaansluiting en elektronische middelen als smartphones en laptops als noodzakelijke middelen om te participeren in deze samenleving mogelijk te maken. Daar is dus niemand vanuit de laagste en lagere inkomenscategorieën – ook niet het bedrijfsleven dat zwaar op overmatig gasgebruik leunt – tegen opgewassen.

De politiek verkeert daarmee in een eigen gecreëerde coma. Oplossing: dwing alle genoemde categorieën in het politieke veld om een jaar lang op dat minimumniveau te leven en gedwongen te worden de laatste week voor de komst van het ‘loonbriefje’ in het huishoudboekje  quitte te draaien. Lukt ze geen van allen.

Hoge premies vergroten geldproblemen (Merijn van Nuland, Betalingsproblemen/voorpagina Trouw, 28 september 2022

Stijgende premies brengen mensen verder in de financiële problemen, vrezen zorgverzekeraars

De premies voor zorgverzekeringen stijgen. Dat brengt mensen verder in de financiële problemen, verwachten zorgverzekeraars en de Ombudsman Zorgverzekeringen.

Het aantal mensen dat de zorgverzekering niet meer kan betalen, zal de komende maanden stijgen. Dat verwacht onder meer Zorgverzekeraars Nederland, de nationale belangenbehartiger voor zorgverzekeringsmaatschappijen. Ook de Ombudsman Zorgverzekeringen rekent op toenemende problemen, waardoor klanten uiteindelijk in de schulden terecht kunnen komen.

Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag bekend dat de zorgverzekeringspremie vanaf 2023 met 7,6 procent omhoog gaat. Een zorgverzekering wordt bij die maatschappij bijna een tientje duurder, de hoogste stijging die de maatschappij in haar geschiedenis doorvoerde. Naar verwachting zullen ook de premies bij de andere verzekeraars stijgen. Zij maken de komende maanden hun nieuwe maandbedragen bekend.

Meer betalingsproblemen

Maar ook nu leiden de zorgkosten al tot problemen, waarschuwt DSW. Steeds meer klanten kloppen bij de verzekeraar aan met betalingsproblemen. In augustus van dit jaar vroegen 900 klanten een betalingsregeling aan, en dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. Directeur Aad de Groot zegt “wakker te liggen” van die stijging, omdat het een voorbode is voor een grotere groep mensen die de komende tijd hun verzekering niet kan betalen.

Bij andere zorgverzekeraars leven soortgelijke zorgen. Hoewel het aantal wanbetalers bij die maatschappijen vooralsnog vrij stabiel is, vangt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wel signalen op dat klanten meer moeite hebben om hun rekeningen te betalen. “Naar verwachting loopt het aantal wanbetalers nog op in het laatste kwartaal van dit jaar, ook omdat klanten steeds meer geld kwijt zijn aan hun energierekening,” zegt woordvoerder Maaike Grevelink.

Ombudsman verwacht toename

Dit is de stilte voor de storm, denkt ook Ombudsman Zorgverzekeringen Frederique van Zomeren. Haar organisatie bemiddelt regelmatig tussen verzekeringsmaatschappijen en klanten met betalingsachterstanden. “Het aantal hulpverzoeken is nog niet toegenomen, maar ik verwacht dat dit de komende maanden wel gaat gebeuren. Het behoeft geen uitleg dat veel mensen onder grote financiële druk staan, of het nu op het gebied van boodschappen, huur, energie of zorg is.” Minima krijgen komend jaar eenmalig tot 412 euro extra zorgtoeslag, maar dan nog zal een groep mensen in geldnood komen.

https://www.trouw.nl/editie/20220928/stijgende-premies-brengen-mensen-verder-in-de-financiele-problemen-vrezen-zorgverzekeraars~b0788a73/

Advertisement