Tags

ANP, 18-9-22

DEN HAAG (ANP) – De Kamervoorzitter moet de microfoon uitzetten als Kamerleden wetenschappers of journalisten intimideren of verdacht maken, vindt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Hij wil dat het reglement van orde van de Tweede Kamer hiervoor wordt aangepast, zegt hij in het programma WNL op Zondag.

*Of het nu om intimideren of verdachtmakingen gaat, het heeft er veel van weg dat alles onder de noemer van ‘vrije meningsuiting’ valt en omdat daarover nog geen – als dit onjuist is dan moet dat ook algemeen bekend worden gemaakt door een vaststelling in de Kamerhandelingen – principieel debat in de Kamer heeft plaatsgevonden over die vrijheid van meningsuiting, bestaan er dus nog geen ‘afspraken’ of ‘regels’, die formeel zijn vastgelegd.

Daarom kan de Kamervoorzitter ook niet ingrijpen, want zonder bestaande en vaststaande normen inzake uitingen die bepalen Daarom kan de Kamervoorzitter ook niet ingrijpen, want zonder bestaande en vaststaande normen inzake uitingen die bepalen wat acceptabel is of niet, kan de Kamervoorzitter niet ingrijpen, en komt het ‘geworstel’ met de omgang van ‘grenzen opzoeken’ geen stap verder. Dus: eerst een Kamerdebat waaruit duidelijke conclusies op basis van een meerderheid kan worden vastgesteld en daarna kan het Reglement van Orde mét die principes worden aangepast, op basis van dat debat..wat acceptabel is of niet, kan de Kamervoorzitter niet ingrijpen, en komt het ‘geworstel’ met de omgang van ‘grenzen opzoeken’ geen stap verder. Dus: eerst een Kamerdebat waaruit duidelijke conclusies op basis van een meerderheid kan worden vastgesteld en daarna kan het Reglement van Orde op die principes worden aangepast.

De CDA-fractievoorzitter reageert daarmee op de HJ Schoo-lezing van minister Dilan Yeşilgöz van afgelopen maandag. Daarin sprak zij zich ook uit tegen de “onwelriekende reuzel” van complottheorieën en intimidatie die ook de Tweede Kamer hebben bereikt. “Het is een verdienmodel geworden van partijen als Forum en de Groep Van Haga, die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben.”

Heerma onderschrijft het betoog van Yeşilgöz, maar vindt wel dat de oplossing uitbleef in haar verhaal. Hij vindt vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar juist om die vrijheid te verdedigen moet niet alles getolereerd worden vindt hij. “Doelbewuste uitingen” die Kamerleden maken “waarvan zij weten dat journalisten of wetenschappers hun werk niet meer kunnen doen”, zijn volgens Heerma reden om direct de microfoon uit te zetten.

Woord ontnemen

Hij haalt onder meer het voorbeeld aan van Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren, die tijdens een debat meermaals een onderzoekster naar extreemrechts aansprak omdat zij “gal spuwde” over FVD. Heerma noemde het voorval een “doelbewust hondenfluitje” om de onderzoekster in kwestie te intimideren. “Dan smoort het politieke debat door het feit dat het vrije woord zo vrij is.”

Het reglement van orde schrijft nu al voor dat de voorzitter van de Tweede Kamer een Kamerlid het woord kan ontnemen. Wel moet het Kamerlid dan eerst de kans hebben gekregen om terug te komen op zijn of haar woorden of eerder zijn gewaarschuwd.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/heerma-ontneem-kamerlid-woord-bij-intimidatie-of-hondenfluitjes/ar-AA11X9Sn

Advertisement