Tags

‘Het is de trieste waarheid dat geld de hoofdrol speelde’ (Willem van Reijendam, Nederland/Trouw, 5 september 2022)

In de tweede week van verhoren hoorden Groningers hoe gemakkelijk er met hun veiligheid werd omgesprongen. ‘Alsof wij aan massahysterie leiden.’

Sommige Groningers hadden niet anders verwacht, anderen waren nog oprecht geschokt door de meest opmerkelijke uitspraak tijdens de tweede week van de Parlementaire Enquête Gaswinning Groningen, namelijk dat de hoeveelheid gas die in 2013 uit het Groningenveld zou worden opgepompt best twintig miljard kuub lager kon.

Op een verlaging voor dat jaar was aangedrongen door het Staatstoezicht op de Mijnen, met het oog op de veiligheid, na de zware aardbeving bij Huizinge in augustus 2012. Toenmalig minister Kamp stelde echter dat de leveringszekerheid van het gas dit niet toeliet.

*Oud-minister Kamp gaat dus voortaan als typische politieke technocraat door het leven vanwege zijn rechtlijnigheid en klassiek-conservatieve liberale inborst en karakter.

Oud-secretaris Susan Top van het overlegorgaan Groninger Gasberaad was geschokt na de onthulling. “Ik heb nooit willen geloven dat alleen geld een rol speelde, ik geloofde Kamp toen hij zei dat de leveringszekerheid in gevaar kwam. Daar heeft hij twee jaar glashard over gelogen.”

Henk Tienkamp, wiens huis in Woltersum door de beving bij Huizinge totaal uit het lood sloeg, was juist niet verrast: “Ik heb steeds gezegd: ‘Het lijkt op kolonialisme, alleen halen, niks brengen’ en dat komt er helemaal uit.”

Trieste waarheid

En oud voorzitter Derwin Schorren van de Groninger Bodembeweging zegt: “Het is de trieste waarheid dat geld de hoofdrol speelde die we allang vermoedden.”

Schorren denkt dat één doel van de parlementaire enquête alvast niet wordt bereikt, namelijk het vertrouwen in de politiek te herstellen. “Ik heb geen mea culpa gehoord. Het wantrouwen is alleen maar gegroeid, na al die goedkope excuses en zogenaamde wijsheid achteraf.”

*Dit klopt, deze Enquête is het ultieme bewijs dat de politiek optimaal heeft gefaald en dat dit bestel onherstelbaar is vernield door toedoen van de vrijemarktideologen.

Henk Tienkamp heeft dat vertrouwen nooit gehad: “De overheid hoort mensen te beschermen, maar dit is Poetinland, met een club aan de macht die doet of het van hen is.”

Bijzonder pijnlijk vinden ze alle drie het gemak waarmee met de veiligheid van de Groningers werd omgesprongen toen na ‘Huizinge’ bleek dat er veel zwaardere aardbevingen konden optreden dan werd aangenomen. Top: “Ik vond de verhoren van oud-topambtenaar Stan Dessens en van Gertjan Lankhorst (van het gashandelshuis GasTerra, red.) ontluisterend. Zij benadrukten het subjectieve van onze veiligheid, alsof wij aan massahysterie leiden, en je er geestelijke verzorging op af moet sturen. Terwijl het ons om de feitelijke onveiligheid ging en gaat.”

*De Nederlandse politiek slaat nu in alles door: afwezig besef aan veiligheid en ingrijpen enerzijds ten tijde van het decennium geleden en nu in verband met de covidcrisis doorgeslagen veiligheidsbewustzijn door de lockdowns. Balans en evenwicht is afwezig en dat wordt ook met een anders gekleurde coalitie niet beter.

Uit de verhoren werd ook steeds duidelijker wie er de baas was in de hiërarchie van Staatstoezicht op de Mijnen, Gasterra, de Nederlandse Aardoliemaatschappij, Shell, Exxon en de staat, zegt Schorren: “Deze week bleek wel dat het ministerie van economische zaken en van financiën het meest te vertellen hebben over het gas. Financiën kon minister Kamp overrulen. Ik ben benieuwd naar wie Kamp durft te wijzen als hij vrijdag wordt verhoord. Leiders lijken hier verworden tot volgers van een hogere trede in de hiërarchie. Al die andere volgzame leiders zijn daarin meegegaan. Ten slotte kom je uit bij Rutte.”

Er waren ook sprekers die een goede indruk maakten tijdens hun verhoor, vindt Top, die alles live op tv heeft gevolgd: “De mensen van het Staatstoezicht, Annemarie Muntendam-Bos en Jan de Jong. Die hebben hun uiterste best voor Groningen gedaan en bonden niet in toen ze actief werden tegengewerkt.”

Top hoopt dat de komende weken de machtsverhouding nog duidelijker wordt: “Je ziet dat de enquêtecommissie op zoek is naar die verhouding tussen Shell en Esso en overheid. Uit de verhoren bleek al wel dat die heel innig was. Ik zou er graag topambtenaar Maarten Camps en premier Rutte over horen.”

Parlementaire enquête gaswinning

Dag 11 van de gasenquête: Jelle van der Knoop was moegestreden

Week 2: Ida Wierenga zag de zeurpieten weer bij de enquête over Groningen

Dag 10 van de gasenquête: Gertjan Lankhorst en de slachtofferrol

https://www.trouw.nl/editie/20220905/het-is-de-trieste-waarheid-dat-geld-de-hoofdrol-speelde~be2e1a5d/

Advertisement