Tags

‘Nazispeech’ van Hongaarse premier houdt Brusselse gemoederen bezig (Mathijs Schiffers, Europa/fd, 28 juli)

In het kort:

  • De Hongaarse premier Orbán gaf afgelopen zaterdag een speech voor Hongaarstalige bevolking van Roemeense stad.
  • Daarin gaf hij blijk van zijn afkeer van het ‘mengen’ van het Europese ras met niet-Europeanen.
  • Zelfs voor een jarenlange vertrouwelinge ging dit te ver; ze stapte op als adviseur.
  • Maar Brussel heeft moeite een passende repliek te formuleren en houdt het bij algemene kritiek op racistisch gedachtegoed.

Afzonderlijke leden van de Europese Commissie hebben indirect uitgehaald naar de Hongaarse premier Viktor Orbán, die is verwikkeld in een racismerel vanwege een speech. Een inmiddels opgestapte adviseur omschreef die als een ‘een pure nazitoespraak’. De Commissie zelf weigert te reageren..

Eerst was het Eurocommissaris Frans Timmermans (klimaat) die woensdag in de pen klom. Hij vermeed de naam Orbán, maar zijn opmerking op Twitter refereerde overduidelijk aan de toespraak. ‘Racisme is een giftige politieke uitvinding’, schreef Timmermans. ‘Er zou geen plaats voor moeten zijn in Europa, dat zijn kracht juist put uit zijn diversiteit.’

Zijn Griekse collega Margaritis Schinas (Europese levenswijze) volgde niet veel later. Ook hij verwees impliciet naar het voorval, eveneens zonder naam en toenaam. ‘De woorden die we kiezen zijn nooit onschuldig’, twitterde Schinas. ‘Ze mogen het meest fundamentele principe onder ons bestaan, dat we allemaal gelijk zijn, nooit verraden. Haat heeft geen plaats op onze lippen, noch in onze maatschappij.’

Toespraak in Roemenië

De ophef is terug te voeren op een rede die Orbán afgelopen zaterdag gaf in de Roemeense stad Baile Tusnad, waar de meerderheid van de inwoners Hongaars spreekt. Orbán zei daar er niets op tegen te hebben als Europeanen zich met elkaar vermengen, maar dat hij geen fan is van het mengen met niet-Europeanen en het ‘gemengd ras’ dat daardoor ontstaat.

De speech ging zelfs zijn adviseur en jarenlange vertrouwelinge Zsuzsa Hegedüs te ver. Ze sprak van ‘een nazitirade Joseph Goebbels waardig’ en verwonderde zich erover dat Orbán dat zelf niet zo zag. Hegedüs stapte op, waarna de premier in een reactie per brief benadrukte toch echt ‘geen tolerantie’ te dulden voor antisemitisme en racisme.

Het leed was al geschied. De Roemeense minister van buitenlandse zaken Bogdan Aurescu zei tegen de televisiezender Digi24 het ‘betreurenswaardig’ te vinden dat ideeën als die van Orbán van Roemeens grondgebied worden gepropageerd.

‘Geen commentaar’

Maar toen de Europese Commissie op dinsdag gevraagd werd te reageren op de woorden van Orbán, liet een woordvoerder het bij de opmerking ‘nooit commentaar’ te geven op ‘dingen die gezegd worden door Europese politici’.

Deze houding leidt tot kritiek van onder anderen de Duitse Europarlementariër Daniel Freund (De Groenen). ‘Viktor Orbáns opmerkingen zijn racistisch en onacceptabel. Waarom is dat voor de Europese Commissie zo moeilijk om te zeggen?,’ twitterde Freund.

Het Hongarije van Orbán geldt al langer als het zwarte schaap van de EU-familie. De aantasting in het land van rechtsstaatprincipes zoals mediavrijheid is Brussel een doorn in het oog. Het coronaherstelplan van de Hongaarse regering is om die reden dan ook nog niet goedgekeurd, waardoor het land kan fluiten naar de miljarden die daarmee samenhangen.

Los daarvan is de nieuwe rechtsstaatprocedure van de EU tegen Hongarije geactiveerd, waardoor het land nog meer Europese subsidies kan mislopen.

Russische invasie

De Russische invasie van Oekraïne heeft de verhoudingen verder vertroebeld. Want terwijl de EU haar best doet om zich onafhankelijk te maken van Russisch gas, toog de Hongaarse regering eerder deze week naar Moskou om juist extra gas bij te bestellen.

En toen de energieministers van de EU dinsdag akkoord gingen met een inspanningsbelofte om het gasverbruik de komende maanden met 15% te reduceren voor het geval de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan volledig dichtdraait, was Hongarije de enige die tegenstemde.

https://fd.nl/politiek/1446611/nazispeech-van-hongaarse-premier-houdt-brusselse-gemoederen-bezig-i1g2caDu6h27

Advertisement