Tags

Thieu Vaessen, Farmacie/fd, 13-7-22

In het kort:

  • Farmabedrijf Leadiant hoopte dat de klacht over zorgverzekeraars zou leiden tot eerherstel.
  • Toezichthouder ACM heeft de klacht afgewezen.
  • Leadiant ontkwam daardoor niet meer aan het betalen van een boete van €19,5 mln.
  • De boete was vorig jaar opgelegd door ACM wegens ‘excessieve’ vraagprijs voor medicijn CDCA.

Farmabedrijf Leadiant heeft in mei alsnog een Nederlandse boete van €19,5 mln betaald vanwege een ‘excessieve’ vraagprijs voor een medicijn. Betaling van de boete was onvermijdelijk geworden, omdat het bedrijf eerder dit jaar een juridische nederlaag blijkt te hebben geleden: achter de schermen heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een klacht van Leadiant afgewezen.

De ACM legde de boete in juli vorig jaar op, omdat Leadiant een veel te hoge prijs vroeg voor een middel tegen een zeldzame stofwisselingsziekte. Leadiant bestrijdt dat sprake is van een excessieve prijs. Het bedrijf dacht eind vorig jaar een belangrijke stap te zetten naar rehabilitatie, toen de ACM besloot om de inning van de boete op te schorten, onder druk van de ingediende klacht.

Voorbeeld van machtsmisbruik

De zaak tegen Leadiant heeft een grote symbolische waarde: de hoge vraagprijs voor het medicijn CDCA staat in Nederland bekend als het ultieme voorbeeld van machtsmisbruik door een farmabedrijf. Leadiant zou de prijs hebben verhoogd tot €153.000 per patiënt per jaar, nadat het bedrijf het alleenrecht op het medicijn had verworven. Het ziekenhuis Amsterdam UMC besloot vervolgens de monopoliepositie van Leadiant te negeren en zelf CDCA te maken, voor circa €30.000 per patiënt per jaar.

Leadiant meldt in zijn onlangs gedeponeerde jaarverslag dat de ACM-boete op 24 mei is betaald. De ACM bevestigt dat de boete door Leadiant is betaald, maar wil verder geen toelichting geven. Desgevraagd geeft Leadiant die toelichting wel: Leadiants klacht — in de vorm van een zogenoemd handhavingsverzoek — is door de ACM afgewezen. Leadiant heeft bezwaar gemaakt tegen de afwijzing, maar ontkwam niet langer aan betaling van de boete.

‘Boycot door zorgverzekeraars’

In het handhavingsverzoek stelt Leadiant dat de zorgverzekeraars in samenspraak hebben geweigerd om te onderhandelen over een prijsverlaging voor CDCA. Volgens het farmabedrijf was sprake van een ‘collectieve boycot’. De zorgverzekeraars zouden geen baat hebben gehad bij een prijsverlaging, omdat het voor hen aantrekkelijker was om het Leadiant-medicijn helemaal te weren.

Leadiant heeft nog twee andere bezwaarprocedures lopen. Zo vecht het bedrijf het boetebesluit zelf aan. Ook loopt er een procedure tegen de minister voor Medische Zorg, die het Amsterdam UMC toestemming heeft gegeven om een eigen versie van CDCA te maken.

‘Boete is niet genoeg’

Voorzitter Wilbert Bannenberg van de stichting Farma ter Verantwoording zegt blij te zijn dat Leadiant de boete heeft betaald. ‘Uiteraard is dit goed nieuws.’ De stichting klaagde al in 2018 over machtsmisbruik door Leadiant. ‘Maar de boete alleen is niet genoeg. Er is afgelopen jaren veel te veel betaald voor CDCA, misschien wel €18 mln. Dat zouden de zorgverzekeraars ook terug moeten claimen.’

Bannenberg zegt nog altijd te wachten op publicatie van het volledige boetebesluit van de ACM. De details uit de rapportage kunnen volgens hem munitie bieden voor aanvullende claims tegen Leadiant. Ook zouden de overwegingen van de ACM kunnen helpen bij het indienen van klachten tegen andere farmabedrijven die het alleenrecht op een medicijn hebben verworven om vervolgens de prijs sterk te verhogen. Bannenberg spreekt van ‘medicijnkapers’.

Farma ter Verantwoording meent dat ook het grote Amerikaanse farmabedrijf AbbVie misbruik heeft gemaakt van zijn sterke marktpositie, door veel te hoge prijzen te vragen voor zijn ontstekingsremmer Humira. Humira was van 2009 tot 2020 het best verkochte medicijn ter wereld. De stichting heeft AbbVie in Nederland aansprakelijk gesteld voor de hoge prijs.

https://fd.nl/bedrijfsleven/1445203/leadiant-betaalt-alsnog-acm-boete-vanwege-hoge-medicijnprijs-mmg2caUNe1FT

Advertisement