(redacteur, Buitenland/fd, 29 juni 22)

Turkije is akkoord gegaan met de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo, zo hebben zowel Finland als secretaris-generaal Jens Stoltenberg laten weten. Daarmee is een belangrijke horde voor een definitief aansluiten van Finland en Zweden bij het militaire bondgenootschap genomen.

Finland en Zweden dienden kort na de Russische aanval in Oekraïne een verzoek tot toetreding in. Turkije wierp als enig Navo-land een blokkade op. President Recep Tayyip Erdogan eiste opheffing van het wapenembargo dat Stockholm en Helsinki hadden ingesteld vanwege Turkse bombardementen op Koerdische strijders in Syrië. Daarnaast wilde Turkije dat Zweden zijn terrorismewet aan zou scherpen zodat pro-Koerdische groepen eronder kwamen te vallen.

Beloftes aan Turkije

Bij een driedaagse Navo-top in Madrid hebben de landen een concessie gedaan. ‘Ik kijk uit naar vruchtbare gesprekken met onze toekomstige bondgenoten over de Finse rol in de Navo’, zegt de Finse president Sauli Niinistö in reactie op de overeenkomst.

Een niet bij naam genoemde Turkse overheidsfunctionaris laat aan persbureau Bloomberg weten dat Turkije tevreden is met de beloftes die Finland en Zweden hebben gedaan. Hier vallen ook restricties voor Koerdische groepen onder, zo laat de functionaris weten.

Het afronden van de toetreding kost naar alle waarschijnlijkheid nog maanden. Zo moeten alle parlementen van de Navo-landen de aansluiting van de beide Scandinavische landen ratificeren.

https://fd.nl/politiek/1443816/turkije-geeft-fiat-aan-navo-toetreding-finland-en-zweden-h2f2ca8aOv0P