Tags

Deze week draaide Rusland de gaskraan naar Europa nog een stukje verder dicht. Gazprom heeft niet alleen de gastoevoer naar Duitsland afgeknepen, maar ook die naar Italië. Dat zijn twee belangrijke landen op de Europese gasmarkt en dus is het geen verrassing dat de markt nerveus reageerde en de gasprijs stevig omhoog gestuwd werd. Alleen afgelopen week al is de prijs met meer dan 70% gestegen.

De gasprijs staat nu bijna tien keer zo hoog als begin vorig jaar. Gelukkig is de winter nog lang niet in zicht, want Nederland heeft nog wel even tijd nodig om zich voor te bereiden. Stel, het wordt een koude winter dit jaar, dan zullen de ondergrondse gasbergingen maximaal moeten worden aangesproken. Helemaal als er geen Russisch gas via pijpleidingen of schip meer naar Europa komt.

In Den Haag is er tot nu toe allerminst sprake van paniek of een crisisgevoel. Tot grote frustratie van bedrijven en sectoren die veel aardgas verbruiken. Het kabinet lijkt erop te vertrouwen dat de gasbergingen, zoals afgesproken in oktober, met 80% gevuld zullen worden, zodat Nederland met vertrouwen de winter in kan gaan. Een subsidieregeling van maximaal €623 mln ligt aan de basis van dat vertrouwen. Door de huidige prijzen op de termijnmarkt mag verwacht worden dat een aanzienlijk deel van de subsidie moet worden uitgekeerd.

*”Tot grote frustratie van bedrijven en sectoren die veel aardgas verbruiken” is weer een bewijs dat kabinet noch bedrijfsleven de afgelopen jaren nog niet (zelfs onder covid niet) benut hiervoor al plannen te ontwikkelen, aangezien een efficiënte overheid dat dient te doen. Het blijft met de ‘moderne’ overheid gepruts in de marge. Rutte heeft er geen modern apparaat van weten te maken.

Maar is het voldoende? Historisch gezien is 80% helemaal niet zo hoog voor Nederland en al helemaal niet in het licht van de huidige energiecrisis. Bovendien leidde het dichtdraaien van de kraan door Rusland vrijdag zelfs tot een onttrekking van gas uit de bergingen in plaats van een injectie. Dat is ongekend in deze periode van het jaar.

Op dit moment zijn de Nederlandse ondergrondse gasopslagen slechts voor 46% gevuld. Dat is minder dan het EU-gemiddelde van 52%. De Nederlandse opslagen worden op dit moment in een tempo van ongeveer 3% per week gevuld. Die trend doortrekkend heeft Nederland nog ongeveer 20 weken nodig om op de vereiste 80% te komen. Dat is vijf maanden en betekent dat het doel ergens half november zou worden gehaald.

Het wordt dus een race tegen de klok. Helemaal omdat veel experts, waaronder de Mijnraad (een belangrijk adviesorgaan van de regering), aandringen op het maximaal vullen van de bergingen tot 100%. Dan zou Nederland dus nog een paar weken extra nodig hebben.

Dat advies is zeker niet gek in het licht van de huidige extreme omstandigheden op de gasmarkt. De vraag is waar dat gas vandaan moet komen. Door een explosie bij een grote gasterminal in de Verenigde Staten staat de toevoer vanuit dat land naar Europa onder druk. Ook zorgen lage waterniveaus in belangrijke Noorse stuwmeren waarschijnlijk voor extra elektriciteitsvraag die deels met gascentrales moet worden ingevuld. En bovenal wijst alles erop dat Rusland nog niet klaar is met het dichtdraaien van de gaskraan richting Europa.

Europa zit weer midden in een koude oorlog.

*Maar wel een nieuwe koude oorlog die onvergelijkbaar is met die uit de vorige eeuw. De ‘slag’ om Oekraïne bewijst immers dat er nu een ‘laboratoriumexperiment’ wordt uitgevochten tussen een oude militaire inboedel uit Rusland en hypermodern materieel uit het Westen. Het ‘enige’ wat eraan ontbreekt zijn robotsoldaten.

https://fd.nl/financiele-markten/1442682/een-nieuwe-koude-oorlog-irf2ca8aOv0P

Advertisement