Tags

,

Kyiv: ‘Russen blokkeren vluchtroutes in verschillende plaatsen’ ( NU.nl/ANP, 13-4-22)

Kiev: geen vluchtroutes mogelijk op woensdag

© Aangeboden door NU.nl

Het is volgens de Oekraïense regering woensdag weer niet mogelijk om vluchtroutes te regelen voor mensen die Oekraïense plaatsen willen verlaten vanwege de gevechten. Dat is volgens Kyiv de schuld van de Russen, die bussen voor het vervoer van evacués blokkeren en zich niet houden aan afspraken over een plaatselijke wapenstilstand.

Rusland beschuldigt Oekraïners ervan zelf evacuaties te belemmeren, met name in Mariupol. Daar zouden extreemrechtse milities, zoals het Azovbataljon, burgers als een menselijk schild in de stad willen houden.

Oekraïne zou niet alle burgers uit dorpen en steden willen evacueren, omdat de Russen die mensen dan mogelijk als militair doel zullen zien en massaal zullen aanvallen. Er zijn volgens de plaatselijke autoriteiten nog meer dan 100.000 mensen in Mariupol die willen worden geëvacueerd.

Onbevestigde berichten over de overgave van Oekraïense soldaten

Circa duizend Oekraïense mariniers zouden zich inmiddels hebben overgegeven, stelt de beruchte Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die zich met zijn strijders met de inname van Mariupol bemoeit. Volgens het Russische ministerie van defensie gaat het over 1.026 soldaten van de Oekraïense marinebrigade in Marioepol. Oekraïne heeft de vermeende overgave niet bevestigd.

Dinsdag zouden onder anderen internationale huurlingen zich hebben overgegeven aan de Russen. “We hebben geen voedsel en munitie meer. Het was me een genoegen. Ik hoop dat de oorlog binnenkort eindigt”, citeert The Times een Britse huurling.

De havenstad is na wekenlange gevechten grotendeels in handen van door Russen gesteunde Oost-Oekraïense milities. Er wordt nog steeds hevig gevochten om de haven en een industriecomplex aan de oostrand van het centrum.

*Wanneer wordt de secretaris-generaal van de VN António Guterres ontslagen?

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/kyiv-russen-blokkeren-vluchtroutes-in-verschillende-plaatsen/ar-AAWakRA

Advertisement