Tags

 NU.nl/ANP, 26-1-22

Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal besmettingen. COVID-19 is geen gevaar meer voor de samenleving, luidt de boodschap.

“We nemen afscheid van de beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, aldus premier Mette Frederiksen. Ze prijst de “solide verdediging” van coronavaccins.

Denemarken had het coronabeleid zo’n twee weken geleden al versoepeld. Toen konden bijvoorbeeld bioscopen en musea de deuren weer openen, maar bleven andere regels wel van kracht. Horecazaken hebben nog tot het eind van de maand te maken met aangepaste openingstijden, maar daarna kunnen zelfs nachtclubs weer open.

Ook hoeven Denen straks geen mondkapjes in het openbaar vervoer meer te dragen en hoeven winkels het aantal klanten niet meer te beperken. Er blijven nog wel regels gelden voor internationale reizigers.

De geplande versoepeling valt samen met een snelle stijging van het aantal coronagevallen. In het parlement is voldoende steun voor de opheffing, zei minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke. Hij had de versoepeling die experts hadden aanbevolen voorgelegd aan het parlement.

Nieuwe mutatie van omikronvariant dominant

Denemarken registreerde dinsdag 46.590 nieuwe besmettingen. Dat aantal ligt net onder de piek van afgelopen vrijdag, toen 47.831 coronagevallen waren vastgesteld. Inmiddels is een omikronsubvariant (BA.2) dominant in het land, en die lijkt volgens minister Heunicke nog besmettelijker te zijn dan de voorheen heersende BA.1-variant. Maar er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat BA.2 de ziekte verergert.

Deense experts zien de besmettingsgolf niet als een belemmering voor de versoepelingen. Medische adviseurs van de overheid wezen deze maand op een verandering in het verband tussen besmettingen en ziekenhuisopnames. Terwijl het aantal coronagevallen snel bleef stijgen, daalde het aantal coronapatiënten op de intensive care van 82 op 6 januari naar 44 op 25 januari.

Ook andere Europese landen versoepelen hun coronabeleid. Dat gebeurt onder meer in Nederland. Premier Mark Rutte zei dinsdag met aangekondigde versoepelingen “bewust de grenzen van het mogelijke” op te zoeken. Dit doet het kabinet omdat “achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten”.

*Vermoedelijk heeft Denemarken de trend gezet voor een universele richtlijn dat de EU mag  opnemen in een nieuw gezondheidsprotocol:

1. Bij een besmettingsgolf zonder ic-opnames wordt de verantwoordelijkheid geheel bij de bevolking neergelegd omdat COVID-19 geen gevaar meer vormt voor de samenleving als geheel.

2. De zwakkeren met een gering immuunsysteem kunnen alleen toegelaten worden voor evenementen die voor deze doelgroep bestemd zijn, en krijgen dus geen toegang voor het algemene (gezonde) publiek. Zij krijgen wel een gratis digitaal abonnement om die gelegenheden thuis bij te wonen.

3. Bij besmettingen in de toekomst die zoals omikron ongevaarlijk blijken te zijn, wordt geen nieuwe plicht tot het dragen van mondkapjes heringevoerd, maar wel als er weer een zwaar en agressief virus is opgekomen en aangetreden. Want massatoerisme en massa transport van slachtdieren ten gerieve van vleeswaren, blijven brandhaarden voor nieuwe virussen. Dan gelden weer de maximale toepassingen van de maatregelen die we hebben leren kennen. Zodat de maximale maatregelen weer worden genomen om calamiteiten en overvolle ziekenhuizen en ic-afdelingen tegen te gaan. bij een teruggekeerde pandemie woord worden verplicht in het openbaar vervoer en drukke winkelstraten.

4. Er wordt een Europese norm vastgesteld voor het aantal ic-bedden per ziekenhuis of ic-poli’s per inwoneraantal (kan per regio verschillen tussen duizend voor grote dicht bevolkte centra tot vierduizend patiënten in dunner bewoonde regio’s. Europese normen [aangezien anders toch interlandenverkeer en uitwisselingen ontstaan] dienen ertoe dat geen sprake meer kan zijn dat buurlanden extra patiënten aangeleverd krijgen. Dit is dus duidelijk een langetermijnplanning omdat uitgegaan wordt van een blijvende aanwezigheid van covidmutantengolven. Daar valt niet aan te ontkomen, vanwege het intensieve internationale reizigersverkeer.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/denemarken-schrapt-alle-coronamaatregelen-ondanks-vele-besmettingen/ar-AATaOR7

Advertisement