Tags

 Redactie Panorama, 2-1-22

D66’er Alexandra van Huffelen is niet langer verantwoordelijk voor een goede afhandeling van de toeslagenaffaire.

Sinds vandaag weten we wie de beoogde ministers en staatsecretarissen zijn voor kabinet Rutte IV. Er staan een hoop verschuivingen en veranderingen te wachten, zo ook op een hele belangrijke post: de afhandeling van de toeslagenaffaire.

*Het is zeer terecht dat de afhandeling van het toeslagenschandaal als een prioriteit bij een staatssecretaris is neergelegd en daarmee heeft Rutte een basis gelegd voor de oplossing van dit dossier van het toeslagendrama fundamenteel wil oplossen. De nieuwe staatssecretaris voor Toeslagen en Douane Aukje de Vries heeft dus een loodzware klus op zich genomen. En klaarblijkelijk heeft de vertrekkende staatssecretaris Van Huffelen verstand van digitale aangelegenheden omdat zij die portefeuille in haar takenpakket heeft gekregen. We wachten dus in spanning af.

Nieuw gezicht

In het huidige kabinet is Alexandra van Huffelen verantwoordelijk voor een goede afhandeling van de toeslagenaffaire, maar in Rutte IV krijgen we te maken met een nieuw gezicht op deze post. Aukje de Vries (VVD) volgt Van Huffelen op als staatsecretaris voor Toeslagen en Douane. Kabinet Rutte III beloofde beterschap en compensatie voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire, maar onder Van Huffelen liep dat allesbehalve soepele en vlot. Kan De Vries daar in het kersverse kabinet verandering in brengen?

De ontwikkeling van Financiën

De toeslagenaffaire is een behoorlijk hoofdpijndossier voor het kabinet, dat blijkt wel als we kijken naar de ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Eind 2020 vertrok Menno Snel als staatsecretaris van Financiën. Deze post werd vervolgens in tweeën gesplitst, zodat iemand zich op de grote kinderopvangtoeslagproblemen kon focussen. Van Huffelen kwam op deze post terecht, met als portefeuille Toeslagen en Douane. Collega Hans Vijlbrief kreeg de andere (algemenere) post Fiscaliteit en Belastingdienst. Beiden worden in het nieuwe kabinet vervangen door een nieuw gezicht. CDA’er Marnix van Rij volgt Vijlbrief op en wordt de nieuwe collega van Van Huffelen. Sigrid Kaag wordt minister van Financiën.

Nieuwe plek Van Huffelen

Sinds eind januari 2021 had Van Huffelen de taak om uit te zoeken hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire, daarnaast zou ze de gedupeerden compenseren. We zijn inmiddels elf maanden verder en de compensatie laat nog steeds op zich wachten. Er hebben zich zeker 47.000 mensen gemeld voor die compensatie, en dat is veel meer dan verwacht. Van Huffelen wordt in het nieuwe kabinet staatsecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

*Vaker is door ambtenaren als hoofd van dienst over de toeslagen aangekaart dat er teveel losse computersystemen naast elkaar werken  op de Dienst Belastingen en dat is natuurlijk te zot voor woorden. Dat de digitale ontwikkeling bij de overheid door achtereenvolgende bewindslieden altijd is onder- of overschat, is en blijft als een schande aan te merken, en de details daarvan zullen tijdens de komende parlementaire enquête wel boven water komen.

Of Hoekstra als de eindverantwoordelijke  op Financiën daar weet van had is onbekend, maar mogelijk heeft dat te maken met de nog steeds bestaande hokjesgeest binnen dat ministerie, zoals dat waarschijnlijk nog steeds op alle departementen bestaat. Er kan/moet nu een grote opruimiungsactie gaan beginnen met ingang van het aantreden van het nieuwe kabinet.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/deze-politicus-moet-toeslagenaffaire-gaan-afhandelen-in-nieuw-kabinet/ar-AASmzi5

Advertisement