Tags

Offshoresector hekelt antifossiel sentiment in Nederland (Bert van Dijk, Energie/fd, 29 dec. 21)

In het kort:

  • Bedrijven in de offshore voelen zich steeds meer belemmerd om zaken te doen in het buitenland.
  • Ze hekelen de antifossiele stemming in de politiek. Dat doet geen recht aan de complexiteit van de energietransitie.
  • Boskalis-topman Peter Berdowski waarschuwt in De Telegraaf zelfs voor een vertrek uit Nederland.

De Nederlandse offshoresector maakt zich grote zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. Het toenemende antifossiele sentiment is de sector een doorn in het oog. ‘De gunfactor voor het bedrijfsleven in met name de Tweede Kamer, maar steeds meer ook binnen ministeries zelf, is hard teruggelopen. Kamerleden lijken de complexiteit van het internationale energiesysteem volledig te ontkennen’, zegt directeur corporate affairs Robert de Bruin van baggeraar Van Oord.

Dinsdag waarschuwde topman Peter Berdowski van bagger- en bergingsbedrijf Boskalis in De Telegraaf dat ‘als Nederland qua internationaal zakendoen steeds meer zou afwijken van de Europese of internationale ontwikkeling, […] wij [worden] gedwongen om na te denken of Nederland nog wel het ideale land is om gevestigd te zijn. Dat is geen dreigement, maar het staat bij ons op de agenda, net als bij andere ondernemingen’, aldus Berdowski.

*Allemaal paniekgeluiden van leidinggevenden die het spoor bijster zijn geraakt.  Hun imperia staan op omvallen en zijn zelf blind voor de klimaatproblemen.

Antifossiel sentiment

Eerder dit jaar kondigde olie- en gasmultinational Shell aan zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen te verplaatsen. Die verhuizing mag dan zijn ingegeven door de wens om de aandelenstructuur te vereenvoudigen, velen zien dat in die stap ook antifossiel sentiment een belangrijke rol speelt.

*Als er een antifossiel sentiment achter schuil gaat, dan loopt Shell dus achter de nieuwe feiten aan.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen waarschuwt dinsdag tegenover het FD dat ‘meerdere bedrijven op dit moment kijken of het slim is om in Nederland te blijven met het oog op toekomstige investeringen’. Ze maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat voor grote multinationals.

De plotselinge draai van het demissionaire kabinet tijdens de klimaattop in Glasgow in november heeft veel kwaad bloed gezet. Nederland tekende onder druk van de Tweede Kamer toch een verklaring van 26 landen die beloven dat ze stoppen met investeringen in buitenlandse fossiele energieprojecten.

*Schrikbarend dat het grote bedrijfsleven zo achter de ontwikkelingen aanloopt terwijl de offshore zelf de oorzaak is van alle klimaat- en milieuproblemen.

‘Overal een domineessausje overheen’

Bedrijven in fossiele energie en offshorebedrijven voelden zich volledig overvallen, omdat ze nog met het ministerie in gesprek waren over vergroening van de exportkredietverzekering.

De koopman is het van de dominee aan het verliezen, vindt de sector. Of het nu gaat om handelsmissies of om investeringen, ‘overal wordt inmiddels een domineessausje overheen gegoten’, zo verwoordt een bestuurder van een van de bedrijven in de sector het. ‘Nederland kiest steeds meer voor een groene alleengang.’

*Wat een rabiate onzin allemaal.

‘Ontwikkelingsagenda’

Kamerleden en politici lopen te veel achter een deel van de publieke opinie aan in plaats van dat ze aan het algemeen belang denken’, zegt Alex Krijger, geopolitiek analist. Hij adviseert bedrijven in binnen- en buitenland. ‘Er leeft een sfeertje bij een invloedrijke minderheid binnen de top van ministeries, parlement, de rechterlijke macht en ngo’s dat bedrijven als Shell 20ste eeuws zijn en dus niet passen in de 21ste eeuw.’

*Deze geopolitieke analist hoort met zijn tijd mee te gaan en dus zich bewust te zijn  van de onomkeerbare veranderingen (transitie) die gaande is.

De versplintering in de Tweede Kamer en de toenemende polarisatie tussen partijen helpt volgens bedrijven ook niet bij de ontwikkeling van een langetermijnvisie over het toekomstige verdienvermogen van Nederland. ‘Kennelijk heerst in de Kamer het beeld dat het vertrek van Shell of Boskalis niet uitmaakt’, aldus een bestuurder.

*Dit is de enige zinnige opmerking in dit verslag.

Gebrek aan kennis in de Kamer

Berdowski hekelt in De Telegraaf het gebrek aan kennis in de Tweede Kamer. Krijger herkent dat wel. ‘Er is een gevoel in businesskringen dat een deel van de politiek en ministeries veel te weinig kennis heeft en weinig oog voor realisme wat betreft klimaatbeleid en energietransitie’, zegt hij.

De Bruin deelt die opvatting. ‘Onze zorg over het besluit op de klimaattop zit hem vooral in de toekomst. Dat havens ontwikkelen voor het aanmeren van bijvoorbeeld vloeibaar gas niet meer mag. Als je naar de wetenschappelijke energiescenario’s kijkt zie je ergens tussen 2030 en 2035 een piek in het mondiale gasverbruik.’

‘Nederland doet zichzelf tekort door bepaalde schaalbare energiebronnen uit te sluiten in een energietransitie van meerdere decennia’, schrijft David Roodenburg, ceo van offshorebedrijf Huisman in een reactie aan het FD. ‘Gas wordt uit de energiemix gedrukt, terwijl juist landen als België en Duitsland hier vol op inzetten.’

Who’s next?

Van Oord heeft ondanks zijn grote zorgen geen kant-en-klare plannen op tafel liggen om te verkassen naar het buitenland. ‘Wij blijven voorlopig nog wel in Nederland’, zegt De Bruin. ‘We zijn immers Nederlands gevlagd en de grootste reder in Nederland. Als bedrijf zijn we geworteld in Nederland. Onze knowhow, onze schepen en apparatuur willen we graag voor Nederland behouden. Maar dan zou het wel fijn zijn dat je een overheid hebt die dat koestert en borgt.’

Ook Huisman overweegt geen verhuizing uit Nederland. Maar Roodenburg vindt het ‘spontaan afschaffen van de export kredietverzekering, waardoor leveringen aan het buitenland van innovatieve, veiligere en energiezuinigere gaswinningsmachines stoppen, […] niet verstandig’.

https://fd.nl/bedrijfsleven/1425146/offshoresector-hekelt-antifossiel-sentiment-in-nederland-f2l1ca5nBnen

Advertisement