Tags

Tijd voor maatwerk bij coronasteun (Commentaar fd, 20-12-21)

‘Nog geen week voordat gasten aan zouden schuiven voor een copieuze kerstlunch sloot de overheid zaterdag opnieuw de horeca. Ook sportscholen, niet-essentiële winkels, theaters en bioscopen moeten weer helemaal dicht. Keer op keer krijgen dezelfde sectoren de zwaarste klappen. Zij verdienen in deze lockdown royale steun.

De steunpakketten die de Nederlandse overheid optuigde aan het begin van de coronacrisis zijn zeer genereus geweest. Desondanks is nooit alle schade vergoed. Na bijna twee jaar met regelmatig lockdowns raken de reserves van ondernemers in sectoren die het meest en vaakst door coronamaatregelen worden getroffen dan ook uitgeput.

Voor de horeca zal het missen van de kerstperiode een harde klap zijn. De aankondiging van de nieuwe sluiting komt ook nog eens zo laat dat restaurants en hotels hun inkoop voor de feestdagen al hebben gedaan, maar plots zonder gasten zitten. En wat te denken van de winkels die vol hangen met glitterende kerstmode, maar zonder dat klanten een feest hebben om heen te gaan?

Hadden deze bedrijven zelf beter moeten anticiperen op een nieuwe lockdown? Misschien wel. Daar waarschuwden meerdere virologen en epidemiologen van de zomer immers al voor. Maar als de de overheid het signaal geeft dat de seinen op groen staan — denk aan de minister die ‘mondkapje waar ga je hene’ zong — dan kun je een ondernemer niet kwalijk nemen dat hij gaat ondernemen.

Ondernemers moeten zich uiteindelijk gaan aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Ook als dat stoppen betekent

Dat Nederland als een van de eerste landen zo hard ingrijpt en vlak voor kerst het openbare leven ‘uit voorzorg’ stillegt, komt bovendien doordat het demissionaire kabinet eerst (te) lang heeft gewacht: met het boosteren, met het opnieuw invoeren van de anderhalve meter afstand en met het mondkapje op drukke plaatsten. Daardoor was het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames al hoog toen de nieuwe, besmettelijker virusvariant opdook. De tijd om af te wachten hoe ziekmakend ‘omikron’ is, heeft Nederland daardoor niet meer.

Dat weer dezelfde ondernemers, en ook zzp’ers, hiervoor de hoogste rekening betalen, is onrechtvaardig. Steunpakketten zullen voor deze sectoren royaler moeten zijn dan voor de bedrijven die het grootste deel van de crisis door hebben kunnen werken. Het excuus van twee jaar geleden, dat maatwerk meer tijd vraagt, kan na twee jaar crisis echt niet meer.

Daarna is het zaak dat er zo snel mogelijk een langetermijnvisie komt. Welke bedrijven kunnen wanneer nog op hulp rekenen van de overheid? Ondernemers moeten zich uiteindelijk gaan aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Ook als dat stoppen betekent.’

https://fd.nl/opinie/1424530/tijd-voor-maatwerk-bij-coronasteun-htl1caFSB6VD

Advertisement