Tags

Stelling: Omdat de 5 procent van de bevolking principiële bezwaren heeft tegen de vaccinatieplicht (religieus – bible belt -, spiritueel – antroposofen en theosofen  -, of migranten -, en mogelijk nog andere categorieën), zullen deze bij aankomst op de vaccinatielocatie onder druk worden gezet. Daarom is het de vraag of, met de groeiende weerzin tegen deze weigeraars (‘asociaal’ genoemd), deze opkomstplicht niet nóg meer problemen oproept.

In plaats daarvan kan een registratiesysteem worden ingevoerd omdat er dan minder ‘druk’ staat op de aankomst bij de vaccinatielocaties. De registratie kan dan alleen op gecontroleerde basis plaatsvinden, zoals dat destijds voor de dienstplichtwet gold: je verschijnt voor een commissie die beoordeelt of de juiste argumenten worden aangedragen voor een principiële dienstweigering. Zo niet, dan is er geen sprake van steekhoudende argumenten om dienst te weigeren.

Geen vaccinatieplicht maar opkomstplicht als uitweg (Frank Cörvers, hoogleraar demografische transitie Maastricht, Opinie/de Volkskrant, 8-12-21)

Prikweigeraars

Een opkomstplicht in plaats van vaccinatieplicht is een betere uitweg om het beroep op de verpleeg- en vooral ic-capaciteit aanzienlijk te verminderen vanwege het behoud van de fundamentele grondrechten van burgers. Evenals de vaccinatieplicht verhoogt het de vaccinatiegraad en is het niet discriminerend, omdat de plicht voor iedereen geldt. Ze heeft echter niet de verstrekkende gevolgen van de vaccinatieplicht.

Die plicht is een aantasting van de keuzevrijheid en de lichamelijke integriteit, en druist in tegen het recht om de overheid te mogen wantrouwen bij ingrijpende beslissingen over leven en dood. Ook al is vaccinatie een oplossing voor de ontlasting van de zorg, het is niet per se onverstandig om te ageren tegen een, al dan niet verplichte, grootschalige en herhaalde vaccinatie van de hele bevolking. Het weigeren van een vaccin kan een bewuste en weloverwogen keuze zijn. Het aandraaien van de duimschroeven door de overheid door de introductie van een vaccinatieplicht kan velen in gewetensnood brengen. Onder de principiële weigeraars kan het leiden tot sociaal isolement en zelfs radicalisering.

Een opkomstplicht maakt dat iedereen moet verschijnen op een vaccinatielocatie en gedwongen wordt niet lichtzinnig met vaccinatie om te gaan, maar tegelijkertijd de gelegenheid krijgt zijn of haar keuze weloverwogen en in vrijheid te maken.

De principiële weigeraars, ruim 5 procent van de bevolking, zullen niet over de streep getrokken worden, maar wel de groep die nog steeds twijfelt, onvoldoende geïnformeerd is of gewoon te laks is. De groep weigeraars wordt niet haar fundamentele grondrechten ontnomen, waardoor zij deel blijven uitmaken van onze maatschappij en niet als paria’s weggezet worden.

Frank Cörvers, hoogleraar Maastricht University

[Google: Frank Cörvers (1966) combineert de leerstoel Demografische transitie, menselijk kapitaal en werkgelegenheid aan Maastricht University met het onderzoeksprogramma Menselijk kapitaal in de regio bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA)]

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1432/articles/1496339/28/1