Tags

Verander mindset zorgprofessionals (Felice Manshanden, Opinie & Debat/de Volkskrant, 3-12-21)

Brief van de dag

‘Jorn Albers uit zijn frustratie: ‘In de zorg werken is een passie en roeping, dat doe je niet voor het geld.’ Wat is dat voor vreselijke uitspraak? (O&D, 2/12). Ik heb mij ook altijd vreselijk gestoord aan mensen die dat tegen mij zeiden.

In 1998 begon ik met enthousiasme en gedrevenheid aan een (voltijdse) opleiding verpleegkunde. Toen ik later in het werkveld teleurgesteld was over de barse werkelijkheid in de zorg, bezocht ik eerst een hulpverlener en kwam helaas alsnog terecht in een burn-out na slechts drie jaar werkervaring.

Het toppunt van de druk in de zorg maakte ik niet mee in een ziekenhuis (mijn tweede werkplek), maar in de thuiszorg. Ik woonde nog op kamers en had me verslapen bij mijn eerste werkgever, een thuiszorgorganisatie. Tien minuten na de start van de werkdag (een ren-je-rotshow) stond een collega in mijn slaapkamer om me duidelijk te maken dat ik mijn bed uit moest. Toen ik me later in de teammeeting moest verantwoorden, heb ik openlijk de vraag gesteld onder welke druk we staan dat we elkaar zo moeten behandelen als we een fout maken.

Ik raad Albers aan door te studeren richting gezondheidswetenschappen om eventueel iets te kunnen veranderen aan de mindset van zorgprofessionals en daarmee hopelijk afhakers zoals ik niet meer te hoeven betreuren. Anders wordt het slikken of stikken bij die vreselijke opvatting dat de zorg een roeping is.’

Felice Manshanden, Eindhoven

*De conclusie: Een nieuw aankomend ‘team’ dat daarmee geen rekening houdt, gedoemd is binnen de kortste keren af te treden. Binnen en buiten de zorgsector.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1428/articles/1493554/29/2

Advertisement