Tags

In Griekenland wordt vaccinatie verplicht voor 60-plussers, op straffe van maandelijkse boete (Rosa van Gool, Ten eerste/de Volkskrant, 1-12-21)

Griekenland stelt vaccinatie vanaf half januari verplicht voor 60-plussers. Wie zich niet laat vaccineren betaalt 100 euro per maand. Dat bedrag wordt automatisch afgeschreven en gaat naar een speciaal fonds voor de ziekenhuizen.

‘Een daad van rechtvaardigheid’, noemt premier Kyriakos Mitsotakis de maatregel, terwijl Griekenland door een nieuwe, zware coronagolf gaat. De sterftecijfers bereiken hetzelfde niveau als vorige winter en alle niet-acute operaties zijn uitgesteld, omdat de ic-afdelingen vol liggen met covidpatiënten.

Onder die omstandigheden heeft de regering besloten tot een vaccinatieplicht, die in Europa tot nu toe alleen Oostenrijk aankondigde. De verplichting gaat half januari in en geldt voor mensen boven de 60.

Wie op 16 januari nog geen vaccinatieafspraak heeft staan, betaalt 100 euro per maand aan een speciaal fonds, opgericht ter ondersteuning van de ziekenhuizen. De betaling moet automatisch gaan verlopen, via een afschrijving door de belastingautoriteit.

‘Het is geen straf, maar bescherming’, verklaarde Mitsotakis tegenover Griekse media. ‘Ik zou het een gezondheidsbijdrage noemen.’ In Griekenland ligt de vaccinatiegraad met 63 procent van de bevolking relatief laag. Naar schatting zijn er ruim een half miljoen 60-plussers die nog geen vaccin hebben gehad en dus door de maatregel worden getroffen. In Griekenland bestaat op de politieke flanken, bij extreem-rechtse en extreem-links, grote scepsis tegenover vaccinatie. Ook de orthodoxe kerk is geen aanjager van vaccinatie, die door veel priesters wordt afgeraden. Zij hebben onder Griekse ouderen veel gezag.

Met Kerst en Nieuwjaar in zicht, de nu al overvolle ziekenhuizen en het nieuws over de mogelijk extra besmettelijke en gevaarlijke omikronvariant, rechtvaardigt Mitsotakis zijn harde ingrijpen.

Naast de vaccinatieplicht kondigde de premier voor alle Grieken gratis zelftests aan, in de week van 6 december en in die van 3 januari, in een poging de schade van de feestdagen te beperken.

De boostercampagne is in Griekenland inmiddels flink op stoom, maar dat lijkt niet genoeg te helpen om de Griekse winter te redden. Van de gevaccineerden heeft de helft, zo’n 3,2 miljoen mensen, een derde prik gehad.

Ongeveer eenderde van de totale bevolking is dus drie keer geprikt. De andere helft van de gevaccineerden heeft zich nog niet aangemeld voor de booster, die voor 60-plussers ook verplicht wordt. De rest van de Grieken wilde tot nu toe helemaal geen vaccinatie.

Voor de 60-minners geldt geen verplichting, maar Griekenland voert vanaf december wel een 2G-beleid (gevaccineerd of genezen) op veel openbare plekken in, zoals bioscopen, musea en restaurants. Op de meeste werkplekken blijft een negatieve test vooralsnog volstaan, behalve in de zorg: daar bestaat al langer een vaccinatieplicht voor medewerkers.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1426/articles/1492141/5/2

Advertisement