Tags

 ANP Producties, 27-11-21

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen “100 procent” het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.

*Rutte, met zijn kabinet, schijnt niet te beseffen dat het niet gaat om 100% het OMT-te volgen, want dan krijg je een puur technocratisch beleid en dat is juist niet de bedoeling. Het 100% volgen van het OMT zou alleen handig en dus denkbaar zijn als de opvattingen van de bewindslieden zodanig uiteen lopen dat er geen compromis bereikt kan worden. Maar een advies orgaan naar de letter gehoorzamen gaat natuurlijk volkomen tegen de eigen verantwoordelijkheid van het kabinet in. Dus geen slimme opmerking.

‘Rutte werd gevraagd naar individuele OMT-leden die de afgelopen dagen pleidooien hielden voor strengere maatregelen dan wat er tot dusver was uitgelekt over het OMT-advies.

“Het OMT adviseert ons als team”, aldus Rutte. En met de maatregelen die het kabinet nu treft komt het reproductiegetal van het virus weer onder de 1, zegt Rutte, verwijzend naar de modellen. “Je hebt wel te maken met het advies van het team, en niet van individuele leden.”

*Maar als dit de achtergrond is, dat is het geen kwestie van 100% volgen, maar je eigen kabinetspad uitstippelen en dus een invulling geven hoe je onder die grens van 1 (aan)komt. En daarvoor zijn vele varianten denkbaar, want dat zijn heel praktische vragen.

Maar er is een ander, want veel wezenlijker vraag: het OMT heeft een verkeerde visie op deze pandemie en dus neemt het kabinet dat over: Dit is een blijvend virus dat niet meer verdwijnt omdat de mens niet meer bewust is van zijn creatieve en helingsvermogen, en dat is de kernoorzaak waar dit virus ons op wijst. Daarom gaan al die technocratische betogen en redenaties van die arts-specialisten niet op. Ze zitten dus fundamenteel op het verkeerde spoor en daarom zijn al die maatregelen zinloos.

‘Het kabinet heeft er bijvoorbeeld nog over nagedacht om sport voor jongeren uit te zonderen van de maatregelen. “We hebben daar echt een nachtje over geslapen”, maar uiteindelijk is volgens Rutte besloten niet van het OMT-advies af te wijken.

Het OMT-advies wordt altijd pas na de persconferentie openbaar gemaakt door het kabinet, ergens laat in de avond of de nacht.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/rutte-we-volgen-100-procent-het-omt-advies/ar-AARb6H1

Advertisement