Tags

niet alles in het werk gesteld moet worden de energiestransitie in gang te zetten!

Stelling: de wijze waarop oliebedrijven en andere fossielgebruikers nog steeds proberen duidelijk te maken dat oliewinning nog minstens een of twee decennia een absolute noodzaak is, is blamerend voor het management van die bedrijven die stekeblind bezig zijn. Want als de aarde over 100 jaar niet meer bestaat en die kans ís – IS – reëel, dan is iedere spijtbetuiging mosterd na de maaltijd. Dat ziet het multinationale bedrijfsleven niet in.

Glasgowverklaring is kanarie in de kolenmijn voor grondstoffenbeleggers (Pim Brasser, Marktbewegingen/fd, 16-11-21)

Aluminium, lithium, koper, nikkel. IJzererts, grafiet, kobalt, zilver. Allemaal essentiële ingrediënten voor windmolens, zonnepanelen en lithiumionbatterijen, die misschien wel de mensheid gaan redden. Dan verwacht je dat mijnbouwers op de klimaattop in Glasgow wel worden ontzien.

Maar grondstofbedrijven behoren ook tot de grootste vervuilers ter wereld. Als elk bedrijf een grondstofbedrijf zou zijn, zouden we afstevenen op een 4°C warmere aarde, in plaats van de 2°C die als absoluut maximum is gesteld. Alleen oliebedrijven scoren slechter in een onderzoek van indexsamensteller MSCI: ze zouden 6,5°C opwarming veroorzaken.

De slechte score van grondstofbedrijven zal deels door hun steenkolenmijnen komen. Beleggers eisen dan ook dat mijnbouwbedrijven als het Brits-Australische BHP en het Brits-Zuid-Afrikaanse Anglo American stoppen met steenkool. Hun Colombiaanse kolenmijn is dankbaar opgekocht door concurrent Glencore, die hem openhoudt en miljarden per jaar gaat verdienen.

In het Glasgow-akkoord zou voor het eerst komen te staan dat steenkool ‘uitgefaseerd’ moet worden. Maar na protest van India en China werd dit op het laatste moment veranderd in ‘afgebouwd’. Dat kwam ze op hoon te staan, maar in de huidige energiecrisis zorgden kolen er mede voor dat hun bevolking licht had.

De pijnlijke waarheid is: ook voor groene windmolens en stille Tesla’s is (onder meer) steenkool nodig. Het duurt nog vele jaren voordat steenkoolvretende staalfabrieken als de Hoogovens misschien over kunnen op waterstof.

De steenkoolprijs breekt vooralsnog records, en Rio Tinto en BHP treuzelen om hun zeer lucratieve mijnen nog wat langer in bezit te houden. Maar daardoor was de Glasgow-verklaring maandag wel de kanarie in de kolenmijn voor grondstofbeleggers.

Het ‘uitfaseren’ van kolen kan betekenen dat mijnen eerder dicht moeten. Daarnaast kan minder aanbod de steenkoolprijs nog verder omhoog stuwen, wat staalbedrijven op kosten jaagt. En dan bleek China ook nog eens vanwege het klimaat minder staal te hebben geproduceerd: slecht voor de ijzerertsprijs.

In Londen daalden de mijnbouwbedrijven Rio Tinto (-1,1%), BHP (-1,9%) en Glencore (-1,6%). Aan het Damrak daalde staalbedrijf ArcelorMittal bijna 3%. In India verloren Tata Steel (-3,3%) en Coal India (-4,3%), een van de grootste uitstoters ter wereld.

Toch is één man volgens Sky News aan het ‘feestvieren’. De Australische senator Matt Canavan ziet het afzwakte slotakkoord als ‘groen licht voor meer steenkoolproductie’. Dat is ‘goed nieuws voor de wereld, want het belangrijkste is om meer en meer mensen uit de armoede te redden’. Dat wil hij doen met Australisch steenkool, volgens Canavan de beste kolen ter wereld.

https://fd.nl/financiele-markten/1419595/glasgow-verklaring-is-kanarie-in-de-kolenmijn-voor-grondstofbeleggers-gpk1caqWEvI7

Advertisement