Tags
RTL Nieuws, 3-11-21
Een demonstrant die tegen verplichte vaccinatie is.© ANP Een demonstrant die tegen verplichte vaccinatie is.
Ongeveer een op de tien mensen weigert pertinent om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het zijn vooral mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond. Dat zegt Mariska van Blankers van het RIVM in de Tweede Kamer. Tussen de 1 en 5 procent twijfelt, en tot 2 procent is van plan zich te laten vaccineren.
Volgens Van Blankers is tussen de 7 en 11 procent van de Nederlanders niet bereid om zich in te laten enten. “Dat is hoger dan bij de andere vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma”, aldus Van Blankers. Van hen behoort ongeveer een derde tot de “niet-westerse gemeenschap”. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben relatief veel ongevaccineerden, Utrecht juist niet.
Opleidingsniveau
Jongere weigeraars hebben volgens haar vaker een laag opleidingsniveau, maar bij volwassenen laten mensen met een laag opleidingsniveau zich juist relatief vaak vaccineren. Ongeveer 12 procent van de weigeraars is gereformeerd. Dat is geen grote groep, maar kan wel meespelen in de besmettingen vanwege “clustering”. Veel gereformeerde Nederlanders wonen op de Biblebelt. In die regio zijn de laatste weken veel mensen positief getest.
De weigeraars twijfelen over de werking van het vaccin en hebben vragen over bijwerkingen. Bovendien wantrouwen ze de overheid en de wetenschap, en vertrouwen ze op hun eigen gezondheid.
Ongeveer 85 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft minstens één prik gehad. Zo’n 82 procent is volledig gevaccineerd. Als de berekening van het RIVM klopt, kan de vaccinatiegraad in de komende tijd nog oplopen richting de 90 procent. Dat is het percentage dat demissionair zorgminister Hugo de Jonge hoopt te bereiken.
Drie doelgroepen
Het RIVM hanteert drie doelgroepen die moeten worden overgehaald om zich te laten vaccineren. De eerste groep wil zich best laten vaccineren, maar is nog niet geweest. Met pop-uplocaties, tijdelijke plekken waar mensen een prik konden halen, zijn die “fysieke barrières weggenomen”, aldus Van Blankers. De tweede groep heeft twijfels. Op hen gaat het RIVM zich de komende tijd richten.
“We zien dat die groep een andere aanpak nodig heeft. Zij moeten individueel worden aangesproken, daar hebben we meer tijd en meer capaciteit voor nodig. Vooral de witte jas, een gerenommeerde arts die goed vertrouwd wordt, zetten we graag in om het gesprek met hen te voeren.” De laatste groep, die nog niet is benaderd, zijn de vaccinatieweigeraars.
Bekijk ook: Kuipers luidt noodklok: ‘Onzin dat het meevalt’ (De Telegraaf)
Spijtig genoeg dwingen ze nu eigenlijk de mensen om zich te laten vaccineren om het certificaat te kunnen tonen als je iets wilt gaan drinken of eten.
Want zeker niet zegt dat je gezond bent of geen corona hebt. Maar daar staan ze niet bij stil de overheid.
Aum Shanthi
Helemaal met je eens dat de overheid bij veel zaken niet stilstaat en dat is voor mij ook een reden waarom ik niet meer in deze democratie geloof. Iedereen roept maar wat, zelfs binnen regeringskringen. Dat deugt niet. En daarom zie ik het parlementaire stelsel binnen 5 jaar verdwenen zijn en dan komt er een vorm van directe democratie en wordt iedere burger zelfbenoemd parlementariër! 😉
Ik hou me er nu niet zo mee bezig maar net zoals bij jullie is het hier ook een probleem ermee.
Er wordt maar verwacht dat een burger springt om wat ze voorstellen. Maar ze luisteren niet wat de burger wilt of wilt zeggen.
Test iedereen eens op immuniteit in plaats van iedereen een prik te geven en nu de boost prik die eraan zit te komen. Bedankt maar die laat ik voor een ander
Nee het is geen plicht maar dan kom je nergens meer binnen hoe noem je zoiets dan???
Aum Shanthi
Ik ben wat dat laatste betreft heel praktisch: als je nergens naar binnen mag zonder bewijs van een positieve test of corona achter de rug hebben (zodat er enige bescherming voor een poosje is ontstaan), dan hoef ik de deur niet uit omdat ik dan mijn tijd beter te besteden heb thuis (lezen en schrijven, haha). Ik doe er niet moeilijk over. Bespaart me weer geld voor een restaurant! Of iets anders, nietwaar?
Ik doe er ook niet moeilijk over en het spaart je geld dat klopt. Maar is dat nog een sociaal leven. Ze nemen heel veel af zonder het begrip te hebben dat ze andere mensen in eenzaamheid zetten.
Aum Shanthi
Sociaal leven komt dan weer later, want nu is sociaal leven op internet intensief. Maar zolang mensen niet gehoorzamen aan de maatregelen, heeft men aan zichzelf te wijten dat er teveel besmette mensen rondlopen. 😉
😊
Maar gehoorzamen deze die een plicht leggen op andere
Aum Shanthi
Iedereen in de war!
😉 of zien bepaalde dingen over het hoofd
Aum Shanthi
Daar ontkomen we vandaag de dag niet aan! Klopt dus. 😉
Met eens😊🙏
Aum Shanthi