Tags

Stelling: Dat ministers en ambtenaren en het OMT geen idee meer hebben wat ze moeten doen, is tot daar aan toe want creativiteit is daar een permanent pijnpunt, maar fundamentele blunders uit het beleidsverleden (op zorgkosten bezuinigen en dus ziekenhuizen sluiten) en het blijvende kenmerk van corona als pandemie heeft niemand op enkelingen na, heeft niemand in beleid weten om te zetten als hoofdthema.

En dus wordt ‘solidariteit’ weer van stal gehaald, die alleen in de eerste golf écht speelde nu allang niet meer, en dat wreekt zich nu: zichtbaar geworden in de mate van het huidige onbenul. In de hand gewerkt door de tunnelvisie van virologen en epidemiologen.

In plaats van herstel van landelijke mondkapjes had dus de concentratie van knelpunten moeten worden aangepakt: grote steden met grote migratiewijken, en studentenpopulatie. Alleen die wijken isoleren en met extra toezicht belasten.

Maar restaurants, kappers en supers weer verplichten om mondkapjes te dragen heeft natuurlijk geen enkele zin. De anderhalve meter moet standaard worden tot met zekerheid kan worden vastgesteld dat de pandemie is uitgedoofd; om dus de personeelstekorten op de IC maar als kernprobleem aan te pakken. Want het gaat allang niet meer om de alarmerende aantal bestemmingen van afgelopen jaar. Prutswerk van Hugo de Jonge dus en zijn ministerie.

Kapjes terug, coronapas uitgebreid (Niels Markus, Politiek/Trouw, 2-11-21)

Maatregelen – De coronapas wordt uitgebreid en de mondkapjesplicht keert terug. Het kabinet hoopt zo het groeiende aantal ziekenhuisopnames af te remmen.

De grootschalige vaccinatiecampagne van afgelopen voorjaar heeft niet gebracht wat iedereen had gehoopt: een najaar zonder coronamaatregelen. Het oplopende aantal ziekenhuisopnames – er zijn nu meer dan 1200 coronapatiënten opgenomen – noopt het kabinet tot ingrijpen.

Daarom wordt vanaf zaterdag het coronatoegangsbewijs ook verplicht in sportscholen, zwembaden, pretparken, dierentuinen en musea. Dat geldt nu alleen nog in de horeca en in theaters en bioscopen. Ook worden mondkapjes op veel openbare plekken weer verplicht, bevestigen bronnen.

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen tijdens een persconferentie vanavond oproepen om weer vaker thuis te werken. Het is nog onduidelijk of zij zullen vragen om alle dagen thuis te werken, of bijvoorbeeld de helft van de week.

De mondkapjesplicht gaat gelden in binnenruimtes zoals winkels, bibliotheken, gemeentehuizen en bij contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons. Tijdens de vorige persconferentie, in september, schrapte het kabinet vrijwel alle beperkingen. Sindsdien gold de mondkapjesplicht alleen nog in het ov.

*Waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van volwassen burgers?

De anderhalvemeterregel keert voorlopig niet terug. Wel zullen Rutte en De Jonge oproepen om waar mogelijk afstand te houden. Herinvoering van de maatregel zou betekenen dat horeca, theaters en bioscopen opnieuw een maximumaantal bezoekers moeten hanteren.

*Zinloos dus.

Tijdens de coronaoverleggen van de afgelopen dagen heeft het kabinet voor een aantal dilemma’s gestaan. De Jonge heeft verschillende keren gezegd dat hij niet te veel vrijheden van gevaccineerden wil inperken, aangezien vooral ongevaccineerden in de ziekenhuizen terechtkomen. Gevaccineerden, zo redeneert hij, hebben een inspanning verricht om zichzelf en hun omgeving zoveel mogelijk te beschermen. “We willen niet de hele samenleving weer allerlei beperkingen opleggen”, zei hij daar gisteren over. “Dus je zoekt naar passende maatregelen die ook daadwerkelijk de snelle spreiding remmen.”

*Toch gebeurt ‘niet de hele samenleving weer allerlei beperkingen opleggen’ juist wél. Om gek van te worden.

Volgens de minister stijgt het aantal ziekenhuisopnames ‘veel te hard’: “We willen niet in de situatie komen dat dat weer leidt tot het afschalen van alle zorg die andere patiënten dan coronapatiënten ook gewoon nodig hebben”.

*Als uitgelegd wordt dat de maatregelen alleen veroorzaakt worden door personeelstekorten door vertrek en burnoutklachten, neemt de bevolking dat wel serieus en zal ook de gevaccineerde voorzichtig gedrag gaan nastreven.

Mogelijk volgen de komende tijd nog meer beperkingen voor mensen die een coronavaccin weigeren. Zo onderzoekt het kabinet of de coronapas kan worden ingevoerd in het beroepsonderwijs en op de universiteiten. Ook sluit het kabinet niet uit dat het toegangsbewijs mogelijk gaat gelden op de werkvloer. Hiertoe riep burgemeester Hubert Bruls, de voorzitter van het veiligheidsberaad, afgelopen weekend op. Hij is ook voor herinvoering van de anderhalvemeterregel.

*Dus niet specifiek ‘beperkingen voor mensen die een coronavaccin weigeren’, want dan wordt dat een strafmaatregel en werkt dat het beleid tegen. Focus alleen op twijfelaars door betere persoonlijke uitleg te geven waarom ze ongelijk hebben door persoonlijke onzekerheidsfactoren. Maar van de  bewuste en gemotiveerde weigeraars afblijven. En voortaan geen ‘overdreven’ ambitieuze burgers en plaatselijke politici als ministers aanstellen, want nóóit méér een Hugo de Jonge, want zulke ministers belonen alleen (erg) angstige burgers en dat is dus ook de omgekeerde wereld.

Een verplichting van de coronapas op het werk en in het hoger onderwijs zou betekenen dat ongevaccineerden zich iedere paar dagen moeten laten testen als zij naar school of kantoor willen. Om deze maatregelen in te voeren, is een wetswijziging nodig. Er gaat dus sowieso enige tijd overheen voordat het toegangsbewijs op de werkvloer of in schoolgebouwen kan gaan gelden. Wat Bruls betreft maakt het kabinet eerder vandaag dan morgen werk van die wetswijziging.

Steun voor zo’n wet in de Tweede Kamer is onzeker. Coalitiepartij ChristenUnie stemde onlangs tegen invoering van de coronapas. Uiteindelijk kwam er dankzij steun van de PvdA een nipte meerderheid.

Ook een andere, voor ongevaccineerden zeer verstrekkende maatregel is nog niet van tafel: een 2G-beleid. Dat houdt in dat alleen gevaccineerden of bewezen van het coronavirus herstelde personen nog toegang krijgen tot horeca, theaters of evenementen. Een testbewijs is dan niet meer geldig.

In het kort:

  • Coronapas vanaf zaterdag ook verplicht in sportschool, zwembad, pretpark, dierentuin en museum
  • Mondkapjesplicht in binnenruimtes zoals winkels, bibliotheken en gemeentehuizen alsmede bij contactberoepen

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1396/articles/1474580/1/1

Advertisement