Tags

Column Roxane van Iperen, Vrij Nederland, 21 oktober 21

Voor het geval je het misschien vergeten was: we bevinden ons nog steeds in een wereldwijde gezondheidscrisis en de ‘noodwet’ geldt ook nog. Drie dingen baren Roxane van Iperen zorgen aan deze situatie.

Nu de kinderen niet langer meer thuis les krijgen, de A1 weer stremt als verzuurde melk en eetafspraken helaas weer doorgaan zou u het bijna vergeten, maar we bevinden ons nog steeds in een wereldwijde gezondheidscrisis. Om het volk vanuit deze brandhaard naar veiliger tijden te loodsen, golden er vanaf maart 2020 noodverordeningen, die de minister van Volksgezondheid opdroeg aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

Het ging om vrijheids- of evenementenbeperkingen die lokaal met spoed konden worden ingezet, maar niet door de volksvertegenwoordiging werden gecontroleerd. Begrijpelijk, maar vanuit democratisch oogpunt niet minder verontrustend.

De kortdurende crisissituatie die velen verwachtten, ging over in een langdurige verplichte winterslaap die deinde op steeds weer nieuwe uitbraakgolven. De noodverordeningen, slechts bedoeld voor een acute crisis, werden daarom op 1 december 2020 vervangen door de ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19’ (Twm). Volgens minister De Jonge bood deze ‘noodwet’ het kabinet geen andere bevoegdheden dan de verordeningen, maar was er nu tenminste een controlemogelijkheid voor het parlement. Slaap rustig verder.

De noodwet gold in eerste instantie voor drie maanden, tot 1 maart 2021, maar werd recent voor de derde keer verlengd, tot 1 december 2021. Vreemd genoeg ging dat redelijk geruisloos. Ik zocht in kranten, op overheidssites en op sociale media, maar liep vast in een satanische draaimolen van protesten vol Jodensterren, antisemitische complottheorieën, naargeestige kruidenvrouwtjes met superieure moedergevoelens en misplaatste oorlogsretoriek. Radicale stemmen die kwaadaardige onzin verspreiden en een rap groeiend publiek bereiken, soms via het wereldwijde web, soms via het parlement.

EEN NIEUWE REALITEIT

Er zijn drie dingen die me zorgen baren aan de situatie waarin we nu zijn beland: dat kritiek op het normaliseren van een noodtoestand aan extremisten wordt overgelaten; dat midden in die noodtoestand de urgentie van een razendsnelle formatie op geen enkel moment merkbaar is; en dat er geen structureel plan ligt om de onderliggende oorzaken voor het uitbreken van infectieziekten aan te pakken. Ik vind niet dat we moeten wennen aan quarantaineplichten, toegangstesten, vrijheidsbeperkende maatregelen die mensen uitsluiten of regelingen waarmee mondkapjes of afstand houden verplicht kunnen worden.

*Dit zijn op zichzelf juiste kanttekeningen op het huidige beleid, maar ik ben wel gerustgesteld door Jaap van Dissel als directeur van RIVM, dat de vaccinatiegraad voldoende is om een nieuwe uitbraak te voorkomen.[i] Kortom, het wordt nu eerst tijd om een nieuwe afweging te gaan maken tussen de voorrang voor covid-patiënten en de reguliere achterstanden. Want dat gesprek werd afgelopen avond in Met het Oog op Morgen gevoerd met filosoof en medicus Marli Huijer: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/9684e59d-70dd-448f-96b0-0c76cd2aac10/2021-10-20-hoe-verhoudt-individuele-vrijheid-zich-tot-onze-collectieve-gezondheid Zij voerde overtuigende argumenten aan dat de huidige voorrang aan covidpatiënten niet meer gerechtvaardigd is: waarom vaccinatieweigeraars die opgenomen moeten worden voorrang verlenen boven structurele rokers of alcoholverslaafden, om maar twee doelgroepen met verkeerde levensgewoonten te benoemen?

‘Zeker niet in een realiteit waarin steeds meer virusinfecties zullen bestaan. Maar ik vind het ook geen excuus om onwetenschappelijke quatsch te verspreiden, oorlogshyperbolen uit te melken tot ieder taboe verdwenen is, of te stemmen op radicaal-rechtse partijen die uitsluiting nu juist als core business hebben – alleen toevallig niet van de groep waartoe hun eigen achterban behoort. Op dit moment is er geen kabinet, en liggen er geen plannen voor een duurzame aanpak van de ware oorzaken van deze gezondheidscrisis: intensieve veeteelt, voedselproductie, klimaatverandering, ontbossing en ons reisgedrag.

*Van Iperen hoeft niet eens te schermen met verspreiden van ‘onwetenschappelijke quatsch’, want inmiddels zijn meer dan genoeg elkaar weersprekende uitlatingen gedaan op radio en tv tussen artsen onderling. Dat mag in de toekomst ook beter op elkaar worden afgestemd.

In de Kamerbrief over de verlenging van de noodwet schrijft minister De Jonge: ‘Wanneer covid-19 wereldwijd blijvend onder controle is, vervalt (…) de noodzaak voor instandhouding van de Twm.’

Het is een uitspraak die de noodtoestand feitelijk permanent maakt.

*Dat zou inderdaad kunnen maar de auteur vergeet dat dit betekent dat de aanname bij de start van de uitbraak ook onjuist was, want met het oog op het medische optimisme dat ‘snel’ een vaccin gevonden én geproduceerd zou worden, bleek niet te kunnen worden bewaarheid. De medische arrogantie van hun briljante techniek in hun vakgebied brak ons, de bevolking, op.


[i] OMT-voorzitter verwacht geen nieuwe lockdown in de winter

 23 uur geleden

Studie makelaardij en vastgoed enorm populair: ‘Goed salaris niet het…

Zowel in Europa als in India één miljard prikken gezet

OMT-voorzitter Jaap van Dissel verwacht, ondanks oplopende besmettingscijfers, dat lockdown-maatregelen zoals winkel- of schoolsluiting of een avondklok komende winter niet nodig zijn. Hij wijst daarbij op de hoge vaccinatiegraad onder de Nederlandse bevolking, ruim 85 procent heeft een eerste prik gehad. „Dus we zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar. Toen hadden we geen vaccins. Dus in alle realiteit zie ik geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren.”

© Aangeboden door De Telegraaf

Dat zegt Van Dissel in gesprek met het AD.

De OMT-voorzitter vindt het moeilijk aan te geven of we ons zorgen moeten maken nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal coronabesmettingen oploopt. „Dat is lastiger in te schatten dan vorig jaar en het hangt van een aantal dingen af”, aldus Van Dissel tegen de krant. „Eerst was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames duidelijker. Maar door de hoge vaccinatiegraad is die verhouding nu anders. Veel van de besmettingen zien we nu bijvoorbeeld onder jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn.”

Een grote extra vaccinatieronde met een boosterprik acht hij vooralsnog niet nodig. „Dat je in verpleeghuizen overgaat tot een boostervaccinatie is begrijpelijk. Daar gaat het virus makkelijker rond en kun je lastiger isolatiemaatregelen treffen. Maar als je nu kiest voor brede inzet van zo’n prik, zoals Israël doet, dan moet je dat elk half jaar gaan doen om de antistoffen op peil te houden. Maar wil je elk mild symptoom dan voorkomen? Of alleen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames? Voor dat laatste is een massale extra prikronde vooralsnog niet nodig.”

Van Dissel denkt dat Nederland na het voorjaar in 2022 voor een belangrijk deel van het coronavirus verlost kan zijn, maar houdt nog wel slagen om de arm. „Dat hangt van een boel factoren af, zoals de duur van de immuniteit, de eventuele opkomst van varianten, import uit andere landen, de beschikbaarheid van vaccins en ons gedrag, de vaccinatiebereidheid. Maar als de Delta-variant niet verdrongen wordt en je houdt een hoge vaccinatiegraad en immuniteit, dan zou je na het voorjaar voor een belangrijke mate van de crisis verlost kunnen zijn.” (De Telegraaf, 20-10-21)

Advertisement