Tags

Remkes zet streep door traditionele minderheidscoalitie (Parlementaire redactie De Telegraaf, 28-9-21)

Het is informateur Johan Remkes niet gelukt om een ’traditionele minderheidscoalitie’ te smeden met VVD, D66 en CDA. Met iets wat op een wanhoopskreet lijkt, nodigt hij nu alle middenpartijen uit om toch tot een samenwerking te komen.

*Een wanhoopskreet is natuurlijk volkomen overbodig en voorbarig omdat de onderhandelaars niets anders dan een plak slaag hebben verdiend vanwege hun wangedrag. Volksvertegenwoordigers die alles naar hun hand denken te kunnen zetten, zullen nu gaan ervaren dat er nieuwe spelregels noodzakelijk zijn door hun eigen falen.

Remkes wil woensdag praten met VVD, D66, CDA, PvdA, GL, CU, Volt, SGP en de Fractie Den Haan. De uitnodiging richting die partijen gaat gepaard met een klemmend beroep om te praten over een ’constructieve samenwerking’ die ertoe moet leiden dat ’op zo kort mogelijke termijn een nieuw kabinet gevormd kan worden door het starten van inhoudelijke coalitieonderhandelingen’.

*Met alleen Volt als nieuwkomer krijg je gegarandeerd weer problemen met JA21. En terecht zijn SP en DENK niet uitgenodigd vanwege hun extreem radicale én populistische standpunten. Om van FvD maar te zwijgen dankzij hun volkomen onmogelijke standpunten, die getuigen van nostalgische  illusiepolitiek.

De uitnodiging van deze groep volgt op een reeks gesprekken met VVD, D66 en CDA die volgens Remkes de formatie niet verder hebben gebracht. Die besprekingen hebben volgens hem ’tot de conclusie geleid dat het in deze fase ook niet mogelijk blijkt om tot een traditionele minderheidscoalitie te komen’.

*Dat VVD, D66 en CDA de formatie niet verder hebben gebracht wekt verbazing. Dat mag een aanfluiting worden genoemd, maar vermoedelijk draait het hier alleen om VVD en CDA, want van D66 kan geen wanklank worden genoteerd.

De uitvoering van Remkes’ opdracht is daarmee volgens hem ’bemoeilijkt, maar niet afgerond’. Hij ziet namelijk nog meer opties om vanuit een minderheid te gaan regeren, zoals een extra-parlementair kabinet. Daarvoor nodigt hij nu alle partijen uit het midden uit, een uitnodiging die gepaard gaat met een hartenkreet: „Het moment is nu echt aangebroken dat de fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden daartoe hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/remkes-zet-streep-door-traditionele-minderheidscoalitie/ar-AAOUZ9l

Advertisement