Tags

Grote uitdagingen manen Duitsland tot spoed in formatie (Commentaar/fd, 28 sept. 21)

‘Met de onverwachte verkiezingswinst van de sociaaldemocratische SPD en het afscheid van bondskanselier Angela Merkel komt Duitsland in een nieuw tijdperk terecht. Het is voor het land en voor Europa te hopen dat er sneller een nieuwe regering wordt geformeerd dan in Nederland. Een zoekend Duitsland maakt Europa kwetsbaar in een tijd waarin de internationale concurrentie voortsnelt.

De vorige coalitieonderhandelingen van 2017 verliepen traag en ineffectief en dat voorspelt niet veel goeds. Met een verwachte coalitie van drie partijen, voor het eerst, zal de formatie niet gemakkelijk zijn.

Anderzijds schermden alle Duitse politieke partijen tegenover kiezers met mooie beloftes van modernisering en daadkracht. Alle partijen zijn het erover eens dat er veel moet gebeuren in hun land. Ze zouden die beloftes de komende weken kunnen inlossen door niet eindeloos te debatteren en snel draagvlak te vinden voor een nieuwe regering.

De Groenen en de liberalen van de FDP hebben de sleutel in handen voor de nieuwe kanselier en nieuwe regering. Zoveel opties zijn er niet. De Groenen en de FDP kunnen in zee gaan met de SPD of met de CDU/CSU.

Het is goed dat de twee partijen meteen de bereidheid hebben getoond onderling gesprekken aan te gaan. Het kan zelfs een eerste teken zijn van de hoognodige verandering in de starre Duitse politieke cultuur.

Het is te hopen dat de kleinere partijen frisse impulsen kunnen geven in het land dat worstelt met bureaucratie en modernisering. In de jaren van Merkel en de grote coalities van de CDU/CSU en SPD is Duitsland internationaal achterop gaan lopen in de razendsnelle digitalisering.

Inhoudelijk is het dus zaak dat de twee kleinere partijen snel een manier vinden om de groene agenda met de liberale agenda te verenigen. Dat zou voor Europa een relevante politieke doorbraak kunnen zijn.

Duitsland staat met zijn vergrijzing voor grote demografische uitdagingen en heeft een door de industrie gedomineerde economie die voortvarend moet vergroenen.

De nieuwe kanselier zal niet de autoriteit hebben van Merkel. De buitenwereld kijkt terecht met spanning mee. De Duitse economie is diep geïntegreerd in Europa. De Duitse agenda is ook relevant voor de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven. Weinig economieën zijn zo sterk met elkaar vervlochten in Europa als de Nederlandse en Duitse.

Als het Duitsland de komende maanden lukt spoedig een nieuwe regering te vormen met een regeerakkoord waarmee een digitale én duurzame achtervolging ingezet kan worden, profiteert Europa mee.

*De ‘achtervolging’ op de moderne Noord-Europese lidstaten wel te verstaan, want ons land loopt digitaal lichtjaren voor op onze buren. En Duitsland heeft zich in slaap laten sukkelen door hun schitterende wereldwijd opererende successen van de fossiele auto-conglomeraten, zoals wij door ‘onze’ Shell. Maar vanwege onze digitale voorsprong (ASML) zijn wij in staat veel sneller alle mondiale ontwikkelingen in de gaten te houden, en het federale Duitsland bezat dat overzicht niet, vanwege de ‘oude heren’ van CDU/CSU, die dat 15 jaar lang tegenhielden. En de deelstaten hebben in dat federale verband een veel te grote gedelegeerde macht vanwege die mannenmaatschappij.   

https://fd.nl/opinie/1414031/grote-uitdagingen-manen-duitsland-tot-spoed-in-formatie-i1i1caKBSWGZ

Advertisement