Tags

Desinformatie en nepnieuws tegen de Groenen in Duitse verkiezingscampagne (Thomas Borst, Parlementsverkiezingen Duitsland, nrc.nl, 8-9-21)

In aanloop naar de Duitse verkiezingen heeft Groenen-lijsttrekker Annelena Baerbock van alle potentiële kandidaat-bondskanseliers het vaakst te maken met desinformatie en nepnieuws op sociale en in traditionele media. Uit een onderzoek in opdracht van campagnenetwerk Avaaz bleek maandag dat zeker de helft van de Duitse kiezers is geconfronteerd met een feitelijke onjuistheid over Baerbock. Ook over haar politieke concurrenten werd nepnieuws verspreid, zij het in mindere mate.

Met name op sociale media circuleerde de afgelopen maanden niet-kloppende berichtgeving – van onbestaande verkiezingsbeloftes tot onjuiste standpunten van de politica. De onderzoekers analyseerden de berichtgeving over de Duitse verkiezingen tussen januari en augustus. Daarnaast zijn ruim tweeduizend respondenten ondervraagd die de afgelopen maanden verkiezingsnieuws volgden.

Nepverbod op huisdieren

Van alle niet-kloppende informatie ging een kwart van de berichten over Baerbock, gevolgd door de binnenkort vertrekkende bondskanselier Angela Merkel (13 procent) en CDU-kandidaat Armin Laschet (10 procent). Ook over Baerbocks partij werd aanmerkelijk meer onjuiste informatie verspreid dan over andere partijen. Er ging onder meer een niet-kloppend gerucht rond dat de Groenen huisdieren wilden verbieden. Een deel van de respondenten stelt ook foutieve informatie in traditionele media te hebben gezien. Ook deelden Duitsers het nepnieuws met elkaar via bijvoorbeeld WhatsApp of Telegram.

De Duitse bevolking gaat op 26 september naar de stembus. Dan wordt een nieuw Duits parlement gekozen, dat uiteindelijk een opvolger van Merkel aanwijst. Binnen haar partij CDU zetten ze in op Laschet als nieuwe Bondskanselier, maar in de peilingen gaat de sociaal-democraat Olaf Scholz van de SPD aan kop.

[Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 8 september 2021]

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/08/parlementsverkiezingen-desinformatie-en-nepnieuws-tegen-de-groenen-in-duitse-verkiezingscampagne-a4057526

Advertisement