Tags

Stelling: Het feit dat de VVD nog steeds de kernpositie inneemt in deze informatieperiode, betekent dus dat eerst gewacht moet worden op een fout van Rutte als onderhandelaar, zodat de Kamer per motie kan aangeven dat de VVD als partij een nieuwe kandidaat-MP zal moeten afwijzen om Rutte van het pluche af te houden. Dan wordt de koninklijke weg bewandeld zoals van de Kamer verwacht mag worden.

Kamer laat Rutte lopen (Doede van den Steenhoven, Opinie/nrc.nl, 9-9-21)

‘Herman Tjeenk Willink stelde de vraag ‘Kan de overheid de crisis aan?’. Dat hangt af van de Tweede Kamer. De heer Rutte opende dinsdagavond met zijn besluit om niet te reageren op de confrontatie die mevrouw Kaag hem in haar HJ Schoo-lezing voorhield. Hij zei dat hij bezig was met de kabinetsformatie. Daar stond de man met zijn verdampte mooie woorden van april, die drie maanden lang niet inhoudelijk met partijen wilde praten en nu stelt aan de formatie te werken en het niet nodig vindt zich te verweren. De voosheid van zijn argument, de arrogantie van zijn optreden en zijn dedain voor de Kamer waren geen reden voor de Kamer om hem nu het traineren van de kabinetsformatie te verwijten. Een motie dat de partijen niet met de VVD willen samenwerken had voor de hand gelegen. Het aanvaarden dat de VVD de basale activiteiten van de Kamer blokkeert maakt de Kamer niet direct geschikt om haar controlerende taak op de overheid te vervullen.

*Het getuigt dus niet van staatsrechtelijk inzicht dat gesuggereerd wordt een motie om ‘niet met de VVD te willen samenwerken’ voor te stellen. Bovendien wordt ook nog eens vergeten dat – hoe bizar ook – de peilingen nog steeds grosso modo dezelfde verkiezingsuitslag aangeven als op 17 maart j.l. op deze plek werd eerder geschreven dat Rutte niet met een overtuigende uitslag uit de campagne tevoorschijn kwam vanwege zijn gevoerde beleid, want daar bestaan grote twijfels over, maar het gebrek aan campagne vanwege covidmaatregelen maar alléén door zijn crisismanagementkwaliteiten, waardoor hij voor de vierde keer herkozen werd als potentiële regeringsleider. De verklaring is voor de hand liggend: het brede publiek straft onder de covidcrisis geen fouten zoals het Toeslagendrama af, maar beloont hem vanwege zijn standvastigheid en doortastendheid onder crisisomstandigheden. Dat feit vergeten de tegenstanders van Rutte altijd; en zeker tot woede van de linkse partijen als de SP als vaandeldrager naast Pieter Omtzigt. Maar de SP is ook te emotioneel betrokken bij dat soort debatten, en dat ergert het rechtse deel van het politieke spectrum weer. Vandaar dat de peilingen stabiel blijven en herverkiezingen geen zin hebben.   

[Doede van den Steenhoven

Zwolle]

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/09/brieven-992021-a4057691#/handelsblad/2021/09/09/#116

Advertisement