Tags

Walgelijke beeldspraak doet niets af aan terechte kritiek (Commentaar nrc.nl, 7-9-21)

Demonstratie

De in elkaar geknutselde Jodensterren waren weerzinwekkend. Het geschreeuw over ‘dictatuur’ en de vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog waren grotesk. En toch is het gevoel van frustratie dat de demonstratie afgelopen zondag in de hoofdstad vertolkte, wel iets om serieus te nemen.

*Inderdaad een bizarre tegenstelling: volkomen verkeerde beelden tegenover terechte kritiek, die namens een overgrote deel van de bevolking werd uitgesproken.

Want het ís inmiddels de vraag of de coronamaatregelen die in sommige sectoren al anderhalf jaar gelden, proportioneel zijn. Begin dit jaar al, toen de maatregelen na tien maanden corona alle sectoren raakten en zelfs een avondklok behelsden, was het de vraag of ze nog proportioneel waren. Er komt een moment dat je je bij elk medicijn kunt afvragen of de schade die het aanricht opweegt tegen de relatieve verlichting die het biedt.

*Deze formulering bewijst dat het gevoerde beleid met de dag meer aan draagvlak ontbreekt en de eindevaluatie wordt dus steeds belangrijker omdat er een kloof is ontstaan tussen de bevolking en de betrokken bewindslieden.  

Zeker nu de overgrote meerderheid van de volwassen bevolking in Nederland is gevaccineerd, en dus beschermd tegen een ernstig verloop van Covid-19, moet de vraag bij elke opgelegde maatregel gesteld worden: is die wel proportioneel? Tieners die niet zijn ingeënt, mag een school bijvoorbeeld echt niet weigeren voor het schoolkamp of de Romereis. Het zijn maar tieners, kinderen, en ze mogen niet worden afgerekend op angst van hun ouders (voor het vaccin) of van de leraar (voor een corona-besmetting).

Willekeurig lijken de maatregelen nu ook, en dat vergroot het draagvlak niet. Waarom mogen er maar 750 mensen in een theater, mét QR-code op zak die bewijst dat ze volledig zijn gevaccineerd of negatief getest of Covid-19 hebben doorstaan? Terwijl er 70.000 mensen, met QR-code op zak, naar een Formule 1-wedstrijd mogen? En waarom worden er weer hele klassen naar huis gestuurd omdat één leerling besmet blijkt te zijn? Als de leraar zo bang is om nog ziek te worden van Covid-19, had die zich kunnen inenten.

Natuurlijk is er een kleine groep patiënten met afweerstoornissen of immuunonderdrukkende medicijnen bij wie het vaccin (nog) niet aanslaat. Als een leraar of leerling zo’n patiënt in de familie heeft, dan moet dat bespreekbaar zijn en zal iedereen begrijpen dat de kinderen even in quarantaine moeten. Maar dat zijn uitzonderlijke situaties.

Vaccins werken echt – dat blijkt in alle verpleeghuizen en ziekenhuizen, waar 95 procent van de Covid-patiënten die er nu nog komen ongevaccineerd blijkt te zijn. Dat maakt het ook lastig om begrip op te brengen voor de demonstranten zondag die álle Covid-beleid afwijzen en vaccins ‘vergif’ noemen en de farmaceutische industrie als misdadig beschouwen.

En toch mogen volwassenen die zich niet willen laten inenten, om welke reden dan ook, niet als paria’s worden behandeld. Al zullen ook zij er begrip voor moeten opbrengen dat ze zich moeten laten testen om een theater of vliegtuig in te komen.

Het lijkt alsof de frustratie van veel betogers die zich kennelijk ongehoord voelen, ertoe leidt dat ze extreme voorbeelden en vergelijkingen gebruiken om hun mening kracht bij te zetten. Maar het kan niet zo zijn dat het dragen van Jodensterren uit protest normaal wordt, of überhaupt roepen dat er een dictatuur dreigt in een vrij land als Nederland. Dat is gewoon niet zo. Je mag hier heel veel, ook ‘Rutte rot op’ scanderen op straat.

Die vergelijking doet geen recht aan de slachtoffers van de Holocaust en hun nabestaanden en evenmin aan de huidige slachtoffers van echte dictaturen overal in de wereld.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/07/walgelijke-beeldspraak-doet-niets-af-aan-terechte-kritiek-a4057317#/handelsblad/2021/09/07/#116

Advertisement