Tags

 RTL Nieuws, 6-9-21

D66-leider Sigrid Kaag heeft vanavond meerdere keren een sneer uitgedeeld aan VVD-leider Mark Rutte. Ze zei onder meer dat er ‘de nodige lessen’ te leren zijn als het gaat om ‘medemenselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur’. “Dat geldt ook voor degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons ‘landje’ toch wel is.”

*’Dat gave landje’ was dus steeds uit pr-oogpunt uitgesproken, omdat de influencers vanuit Algemene Zaken zich niets van de chaos van de Toeslagencrisis en vervolgens dito -affaire hebben hoeven aan te trekken. Kaag heeft gelijk dat dit helemaal geen gaaf landje is.

Kaag deed haar uitspraken in de HJ Schoo-lezing die zij dit jaar mocht geven. “De realiteit van de toeslagenaffaire en het corona-crisismanagement leggen genadeloos bloot dat een goed functionerende democratische rechtstaat nooit een rustig bezit is”, zei ze. “Dat wij de nodige lessen hebben te leren, als het gaat om medemenselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur.”

*De bevolking is een rad voor ogen gedraaid, en vaak zag de verhouding tussen politiek en pers eruit als twee handen op één buik. Het publiek werd onvoldoende geïnformeerd.

‘Lang laten sussen’

“Dat geldt ook voor degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons ons ‘landje’ toch wel is. Veel te lang hebben we ons in de verdoving van de zelfgenoegzaamheid laten sussen door politieke bijziendheid.”

*Dit kan ook bevestigd worden.

Kaag had het ook over de formatie. Ze zei het gevoel te hebben zich ‘op een ander spoor te begeven’ dan haar tegenstrevers en collega’s in de politiek.

*Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat Rutte Hoekstra uit de wind heeft gehouden omwille van strategische redenen. Ondertussen hebben beide heren elkaar in wisselwerking een brevet van onvermogen gegeven.

‘Te goedgelovig’

Ze benoemde nogmaals dat wat haar betreft op de inhoud prima verder gepraat had kunnen worden door VVD, CDA, GroenLinks en PvdA. “Het is voor mij moeilijk te bevatten dat we nu nog niet aan tafel zitten met de enthousiaste partijen. En ik denk ook voor de mensen in het land. Misschien was ik al die tijd al te goedgelovig. Ik dacht dat het menens was, dat werken vanuit de inhoud.”

*Hier wordt vermoedelijk gehint op het feit dat Rutte noch Hoekstra inhoudelijk bevlogen persoonlijkheden zijn. Ze moeten niets van visies hebben.

Als oplossing voor de vastzittende formatie had ze het niet over een minderheidskabinet – zoals oud-informateur Mariëtte Hamer vrijdag adviseerde – maar over het zoeken naar een gezamenlijke oplossing met zes partijen, waarbij ze nadrukkelijk de twee linkse partijen erbij wil halen.

Rol voor grootste partij

“Een bijzondere rol daarbij is weggelegd voor de grootste partij. Na een zomer vol inhoudelijk werk zijn helaas potentiële bondgenoten op niet-inhoudelijke gronden uitgesloten. Het is nu de verantwoordelijkheid van de grootste partij om de impasse te doorbreken, de inhoudelijke steun en het politiek vertrouwen te herwinnen, met name van links. Dat is ook belangrijk voor de stabiliteit.”

Politiek verslaggever Floor Bremer volgt de HJ Schoo-lezing van Kaag. “Ze haalt een paar keer stevig uit naar Rutte”, zegt zij. “Ook hekelt ze het ‘gehalte Haags gedoe’ in deze formatie en de rol die beeldvorming speelt. Iets waar ze zich naar eigen zeggen niet bij op haar gemak voelt. Maar linksom of rechtsom is ze zelf inmiddels ook al ruim vijf maanden onderdeel van dit spel en doet haar partij net zo hard mee aan die beeldvorming.”

Geen buitenstaander

Volgens Bremer is Kaag geen buitenstaander meer. “En ook als partijleider speelt ze inmiddels volop mee. Daarmee lijkt ze ook zichzelf een opdracht te geven wanneer ze over goed leiderschap zegt ‘dat het verder kijken is dan politiek lijfsbehoud’ en dat je ‘jezelf en je partij ondergeschikt moet maken aan het publiek belang’.

“Misschien kan aanstaand informateur Johan Remkes die zin af en toe nog even in herinnering roepen en daar zijn voordeel mee doen.”

De HJ Schoo-lezing wordt jaarlijks aan het begin van het politieke jaar gehouden. Onder anderen Mark Rutte (2013), Ahmed Aboutaleb (2015) en Wopke Hoekstra (2019) gingen Kaag voor. Vorig jaar werd de lezing gehouden door president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot.

*Johan Remkes als nieuwe informateur wordt succes toegewenst; hij dient dus Rutte en Hoekstra tot de orde te roepen.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/sigrid-kaag-haalt-in-lezing-stevig-uit-naar-mark-rutte/ar-AAO9Z40?ocid=msedgntp

Advertisement