Tags

Pleidooi voor snel Europees interventieleger na chaotische aftocht uit Afghanistan (redacteur, Buitenland/fd, 3-9-21)

In het kort:

  • Binnen de EU wordt de oprichting van een snel interventieleger bepleit.
  • In de Pansjhir-vallei wordt fel gevochten tussen de taliban en het Afghaanse verzetsfront.
  • In Herat hebben vijftig vrouwen gedemonstreerd voor vrouwenrechten.
  • In Kaboel maken de taliban donderdag of vrijdag de nieuwe regering bekend.
  • De Britse minister Dominic Raab ijvert voor een veilige doortocht van Afghaanse vluchtelingen.

In Europa gaan stemmen op voor een snelle militaire reactiemacht. Deze is bestemd voor crisissituaties zoals die zich recentelijk voordeden bij de uittocht uit Afghanistan nadat de machtsovername door de taliban het Westen had overrompeld.

‘Soms zijn er gebeurtenissen waardoor de geschiedenis in een stroomversnelling raakt en die een doorbraak creëren’, zei EU-buitenlandchef Josep Borell donderdag in Slovenië. ‘Ik denk dat Afghanistan een van die gevallen is’, aldus de Spanjaard, die vindt dat dit onder meer moet leiden tot een snel Europees interventieleger.

Bij de aftocht uit Afghanistan waren Europese landen afgelopen weken teveel aangewezen op de Verenigde Staten. Die afhankelijkheid kan worden verminderd door een snellereactiemacht in Europa, zei de Italiaanse generaal Claudio Graziano, die het militaire comité van de EU voorzit. ‘De situatie in Afghanistan, het Midden-Oosten en de Sahel toont aan dat het nu tijd is om in actie te komen, te beginnen met de oprichting van een Europese snellereactiemacht, die de wil van de Unie kan tonen om in de wereld als strategisch partner op te treden’, zei Graziano tegenover verslaggevers in Slovenië, aldus persbureau Reuters. ‘Liever vandaag dan morgen’, voegde hij er nog aan toe.

Militaire top en schermutselingen

Vertegenwoordigers van de Europese Unie, het Westerse militaire bondgenootschap Navo en de Verenigde Naties zijn in het Sloveense Kranj bijeen om zich te beraden over de huidige situatie in Afghanistan.

Intussen worden in de Pansjhir-vallei, het laatste bolwerk dat nog niet in handen is van de taliban, zware gevechten gemeld met opstandelingen. Die worden geleid door Ahmad Massoud, de zoon van de krijgsheer Ahmed Massoud die twintig jaar geleden werd vermoord door de islamitische terreurbeweging Al Qaida. Volgens een woordvoerder van de taliban zouden de troepen van Massoud, het National Resistance Front of Afghanistan (NRFA), ‘zware verliezen’ hebben geleden. Maar een NRFA-woordvoerder zegt dat alle passen in het gebied nog in handen zijn van het verzetsfront en dat veel talibanstrijders zijn gedood.

Demonstratie vrouwen

In Herat, na hoofdstad Kaboel de grootste stad van Afghanistan, zouden volgens internationale media vijftig vrouwen de straat zijn opgegaan om te demonstreren voor hun rechten, zoals het recht op onderwijs, arbeid en veiligheid. Ook eisen ze dat vrouwen deel uitmaken van de nog nieuw te vormen regering van het land. Een woordvoerder van de taliban zei dat vrouwen mogen blijven werken, maar achtte regeringsdeelname ‘onwaarschijnlijk’.

De taliban zijn volop bezig een nieuwe regering te vormen nu de Westerse troepen, die sinds 2001 in Afghanistan waren gestationeerd, er niet meer zijn. De oorlog heeft naar schatting 240.000 Afghanen het leven gekost. De samenstelling van de regering zou donderdag of vrijdag worden bekendgemaakt, tijdens een speciale ceremonie in het presidentiële paleis van Kaboel.

Vluchtelingenstroom

Sinds de luchthaven is gesloten voor mensen die het land proberen te ontvluchten, proberen veel Afghanen voornamelijk via de buurlanden Iran en Pakistan weg te komen, veelal te voet. Via Turkije proberen ze vervolgens Europa binnen te komen.

De Britse minister van buitenlandse zaken Dominic Raab zei op een persconferentie in Doha dat ‘we ons moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit’ in Afghanistan. Hij pleit voor overleg met regionale leiders om te zorgen dat Afghaanse vluchtelingen een veilige doorgang krijgen door derde landen. ‘Onze directe prioriteit ligt bij de overgebleven Britse staatsburgers, en ook de Afghanen die voor het Verenigd Koninkrijk hebben gewerkt en anderen die mogelijk het meeste risico lopen’, aldus Raab.

https://fd.nl/economie-politiek/1410578/pleidooi-voor-snel-europees-interventieleger-na-chaotische-aftocht-uit-afghanistan-hci1cahHMMxp

Advertisement