Tags

Stelling: Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis is ons land geconfronteerd geweest (geworden) door een coronabeleid dat geheel – of nagenoeg geheel – door de medische sector van virologen en epidemiologen – werd bepaald en dat heeft maatschappelijk groot ongenoegen opgeleverd. In de eerste plaats vanwege de uiterst eenzijdige kijk op de wereld van de medici die gerust een technocratisch eiland in onze maatschappij kan worden genoemd vanwege hun expertise in zaken aangaande de volksgezondheid en dat vloeide onder meer voort uit het blamerend slechte kabinetsbeleid van de voorgaande kabinetten-Rutte waarin zwaar is bezuinigd op medische behandelingskosten en ook geen notie bestond over het verschijnsel van pandemieën die statistisch gesproken van eeuw tot eeuw ontstaan, maar in het huidige maatschappelijke superioriteitsgevoel vanwege de ultramoderne techniek in de medische sector werd dus geen rekening meer gehouden met epidemieën en pandemieën via virussen.

Dat de menselijke stervens- en doodsangst levensgroot aanwezig was, heeft de eerste golf zichtbaar gemaakt en daarom werd alles in het werk gesteld om alles op orde te krijgen (met bijbehorende kosten) waar dat normaal niet aan de orde was.

Maar één factor is de politiek en de medische stand vergeten: ondanks de menselijke kwetsbaarheid wat zelfimmuniteit betreft is er ook een bevolkingsdeel (waaronder de schrijver dezes) dat helemaal nog nooit griepverschijnselen heeft meegemaakt en ok tijdens deze epidemie gevrijwaard is gebleven van deze verschijnselen maar wel de dupe werd van alle maatregelen die getroffen werden, wamt verplicht om mee te doen op straffe van boetes.

Daar is in de media nooit aandacht aan besteed. Vandaar dat ik begrip kan opbrengen voor antivaxxers en coronaontkenners, ware het niet dat ik de betrokken parlementariërs die luidkeels hun ongenoegen lieten blijken, volkomen onverantwoord vond handelen omdat ze geen rekening hielden met het extra kwetsbare deel van de bevolking die voor krapte op de IC-afdelingen verantwoordelijk waren.

Die parlementariërs (FvD) mogen wat mij betreft rustig ontslagen worden vanwege wangedrag, waarbij opgemerkt dat PVV veilig afstand hield tot corona zelf maar als eerste het kabinet steeds ter verantwoording riep. En dus in de gebruikelijke retoriek verzandde. Geen islam ditmaal, maar corona-lafhartigheid.

En dan maar te zwijgen van enkele virologen zoals Ab Osterhaus die veel te vaak werd opgeroepen bij Op1 en die tot de grootste dogmaticus van ons land kon uitgroeien. Alleen al zijn verschijning maakte bij velen grote woede zichtbaar en in dat kader zal hij zich mogen verheugen op extra aandacht bij de komende parlementaire enquête.

Maar ook de structuur van het OMT mag grondig geëvalueerd worden omdat het kabinet hierbij grote steken heeft laten vallen door al het politieke gezag over te dragen tegen medisch gepruttel. Te gek voor woorden.     

Kabinet komt met ‘weegmoment’; wanneer zijn we af van alle maatregelen? (Edo van der Goot, Nu.nl, 12-8-21  

Kuipers: niet weer te snel en overal tegelijk versoepelen

Vlak voor de zomer waren de ogen al gericht op aankomende vrijdag. Het kabinet neemt dan tijdens een persconferentie een besluit over de meeste coronamaatregelen. Wordt er op grote schaal versoepeld of laat het virus dat nog niet toe? Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verwachten dan een zo compleet mogelijk beeld te hebben van welke risico’s zij kunnen nemen.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Het einde van de coronacrisis werd al eens eerder aangekondigd. De trits aan versoepelingen die afgelopen juni werden afgekondigd, was voor Rutte destijds “een bijzonder moment”.

Later volgde noodgedwongen excuses voor die te optimistische boodschap moment omdat het aantal besmettingen de pan uit rees en werden de teugels weer aangetrokken.

Toch denkt het kabinet nu meer zekerheid in handen te hebben en dat heeft alles te maken met de vaccinaties. De Jonge mikte eind juli op een “heel hoge” vaccinatiegraad waarbij zo’n 85 procent zijn eerste prik heeft gehad en dat 80 procent volledig is gevaccineerd.

Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder een prik wil hebben of dat al heeft gehad. Vanaf september heeft iedereen van twaalf jaar en ouder die dat wil een prik gehad.

Met die cijfers in gedachte wordt er vrijdag besloten wat er per 20 augustus weer mogelijk is voor de nachthoreca, festivals, cultuur en onderwijs. In bijna alle gevallen hebben de maatregelen betrekking op de anderhalvemeterregel die nog altijd van kracht is. Daardoor zitten bioscoopzalen nog niet vol en zijn ook de stadions bij professionele sportwedstrijden niet maximaal gevuld.

Waarschijnlijk geen besluit over afschaffen afstandsregel

Twee maanden geleden hoopte De Jonge nog dat hij op 13 augustus zou kunnen besluiten of “wij die laatste echt beperkende maatregel – het afstand houden – gedag kunnen zeggen”.

Maar zo ver is het kabinet naar alle waarschijnlijkheid nog niet. Na het ‘dansen met Janssen’-debacle, de belofte dat we een onbezorgde festival zomer tegemoet gingen, wordt er wel twee keer nagedacht voordat er een groot risico wordt genomen met versoepelingen.

De overbelasting van de zorg, een van de belangrijkste pijlers waar het kabinet op stuurt in deze crisis, is nog niet afgewend. In een normale situatie waarbij de reguliere zorg niet wordt aangetast, is er plek voor honderd coronapatiënten op de intensive cares (ic’s), zei ic-arts Diederik Gommers tegen NU.nl. Ondanks de ruim 21 miljoen gezette prikken, is dat nu nog ruim het dubbele.

De druk op de ziekenhuizen is dus onverminderd groot. In Rotterdam moesten hartoperaties worden afgezegd.

Het hoger onderwijs kan na de zomer wel open zonder dat de afstandsregel nageleefd hoeft te worden.

Persconferentie steeds aangekondigd als weegmoment

De persconferentie van morgen is steevast aangekondigd als nieuw ‘weegmoment’. Een belangrijk moment waarbij de basisregels, zoals het afstand houden, tegen het licht worden gehouden. Uitsluitsel komt er waarschijnlijk dus niet, het is nu afwachten of het kabinet überhaupt een datum durft te noemen dat hierover wel een knoop over wordt doorgehakt.

Nu we richting de maximale vaccinatiegraad gaan, zijn er andere vragen waar het kabinet over moet nadenken. In hoeverre accepteer je ziekenhuisopnames? Moeten er beperkende maatregelen komen die vooral jongeren raken omdat een groep mensen zich bewust niet laat vaccineren? Dat zijn vraagstukken waar het kabinet op termijn ook het hoofd over moet buigen.

“Tegen mensen die zich niet willen laten vaccineren, kun je zeggen: eigen schuld. Maar zo werkt het niet”, zei De Jonge daar begin juli in een interview met NU.nl al over. Ongevaccineerden kunnen namelijk ook ernstig ziek worden, in het ziekenhuis belanden en zodoende voor uitstel van geplande operaties zorgen en misschien ook voor nieuwe maatregelen. Dat zal tot spanningen leiden komend najaar, zei De Jonge.

“We moeten niet denken dat we er al zijn”, zei de bewindsman destijds. Dat zal ook morgen de teneur zijn.

~

Weinig ruimte voor frivoliteiten bij eerste persconferentie na de zomervakantie (Maarten van Poll, Zorg/fd, 12 aug. 21)

In het kort:

  • Vrijdag presenteren Mark Rutte en Hugo de Jonge de resultaten van een ‘integrale afweging’.
  • Voor sectoren als onderwijs en evenementen staat er veel op het spel.
  • Veel ruimte voor versoepelingen lijkt er voorlopig niet te zijn.

Hun laatste persconferentie verliep pijnlijk. Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge moesten een maand geleden eerst een ‘inschattingsfout’ toegeven. Een paar dagen en veel kritiek later gevolgd door excuses. Vrijdag richt het tweetal na een vakantieonderbreking opnieuw het woord tot de Nederlandse bevolking. Dit keer met de resultaten van een ‘integrale afweging’.

Volgens bronnen van NOS en RTL mag het hoger onderwijs onder voorwaarden open. De anderhalvemeterregel vervalt, maar er mogen maximaal 75 tot 100 studenten in een zaal zitten. Voor grote hoorcolleges is dat nog altijd een forse beperking. In gebouwen gaat eenrichtingsverkeer gelden en moet goede ventilatie aanwezig zijn.

Voor andere versoepelingen ziet het Outbreak Management Team geen ruimte, melden de omroepen. Dat is een forse streep door de rekening van organisatoren van recreatieve en zakelijke evenementen. Die zullen het volgens RTL zeker tot half september moeten doen met de huidige restricties. Naar het zich laat aanzien kan de formule 1-race in Zandvoort doorgaan, met twee derde van de stoelen bezet.

Onbezorgde zomer

Zo zal de toon vrijdag waarschijnlijk voorzichtiger zijn dan de vorige keer dat er versoepelingen te melden waren. Toen gingen met ingang van 26 juni vrijwel alle regels overboord. De bezetting in de ziekenhuizen daalde op dat moment nog scherp, net als het aantal nieuwe covidgevallen. Nederland liep warm voor een onbezorgde zomer.

Vrijwel direct bleek dat de extra besmettelijke deltavariant van het coronavirus dankbaar gebruik maakte van de geboden ruimte. De besmettingscijfers stegen spectaculair. Dankzij een onder ouderen hoge en onder jongeren gestaag toenemende vaccinatiegraad bleef de druk op de zorg relatief beperkt.

De piek duurde kort, maar de zeer lage niveaus van eind juni lijken voorlopig buiten bereik. Het aantal positieve coronatests daalt niet meer, en ook de bezetting van de intensivecareafdelingen is teleurstellend stabiel.

Donderdag meldde het RIVM 2614 nieuwe bevestigde covidgevallen. Dat is een stuk meer dan woensdag, maar dat wordt deels verklaard door een storing in de systemen. Op weekbasis is er nog steeds sprake van een daling. 75 nieuwe patiënten meldden zich in het ziekenhuis. In 439 gewone bedden lagen covidpatiënten, zeven minder dan een dag eerder. Op de ic’s waren dat er 210, evenveel als woensdag.

Behoedzaamheid

Tegenover de NOS riepen verschillende medische deskundigen al op tot behoedzaamheid. Zij zien voorlopig geen ruimte voor grootschalige versoepelingen. De vakantieperiode zou de laatste Coronacijfers wel eens kunnen vertekenen. En als mensen weer massaal naar school en aan het werk gaan, zou dat tot een opleving van de pandemie kunnen leiden.

Ook is de vaccinatiegraad in achterstandswijken en onder groepen met bijvoorbeeld religieuze bezwaren tegen inenting nog altijd laag. Donderdag werd de 22 miljoenste prik gezet. 84% van de volwassenen heeft in elk geval één dosis in de arm zitten, en 71% is volledig gevaccineerd. De stijging van de vaccinatiegraad is behoorlijk afgevlakt, mogelijk omdat veel mensen pas na hun vakantie een afspraak hebben.

Voor degenen die nog met vakantie gaan was er donderdag voorzichtig goed nieuws. Op de coronakaart van het ECDC (het Europese RIVM) sprongen Drenthe, Friesland, Groningen en Zeeland van rood naar oranje. De rest van Nederland (en het hele land als op dat niveau gekeken wordt) kleurt nog steeds rood.

https://fd.nl/economie-politiek/1407944/weinig-ruimte-voor-frivoliteiten-bij-eerste-persconferentie-na-de-zomervakantie-hmh1canXkWez

Advertisement